De symptomen van genderdysforie – Deel 3 van 10

Wanneer je als man of vrouw een geslachtsverandering ondergaat komt er veel op je af. Van het ontdekkingsproces tot aan de daadwerkelijke operatie. Daar tussenin vormt Lasercentrum Biltstraat een kleine, maar belangrijke schakel. Wij behandelen overbeharing bij geslachtsverandering met laser.

Onze 4 klinieken zijn allemaal aangemerkt als contractueel partner van het VUmc. Inmiddels hebben wij meer dan 125 personen in dit proces begeleid.

Vind je het lastig om goede informatie over dit onderwerp te vinden? Met onze 10-delige blogserie proberen we zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. In dit artikel lees je alles over: ‘de symptomen van genderdysforie’

Symptomen van genderdysforie

Ben je, of is je kind genderdysfoor? Een vraag die waarschijnlijk al een tijdje door je hoofd spookt. De symptomen van genderdysforie ontwikkelen zich vaak al vroeg, maar het kan ook op latere leeftijd optreden. Hoe herken je genderdysforie? Let op de volgende symptomen.

Jongens met genderdysforie

  • Trekken vaak meer op met meisjes dan jongens
  • Willen eruit zien als een meisje (voorkeur voor meisjeskleding en lange haren)
  • Zijn minder geïnteresseerd in ruwe spelletjes
  • Zeggen soms: ‘was ik maar een meisje’ of ‘ik wil geen penis hebben’
  • Zien op tegen de puberteit vanwege baardgroei, borsthaar en het krijgen van een zwaardere stem

Meisjes met genderdysforie

  • Trekken meestal meer op met jongens dan meisjes
  • Willen er qua kleding en kapsel uit zien als een jongen
  • Vinden het soms niet prettig om zittend te plassen
  • Geven aan dat ze liever een jongen waren geweest
  • Hebben soms het verlangen of zelfs de overtuiging dat ze een penis krijgen

Ouders; herken de symptomen

Het herkennen van de symptomen van genderdysforie bij je zoon of dochter is heel belangrijk. Aan de ene kant wil je de gevoelens van je kind begrijpen. Aan de andere kant wil je geen stappen zetten die in een latere fase onomkeerbaar zijn. Het is raadzaam om hulp te zoeken. Door contact op te nemen met gespecialiseerde instanties ben je altijd goed voorbereid.

Symptomen van genderdysforie bij volwassenen

Ben je al wat ouder en volwassen? Op latere leeftijd kunnen ook symptomen van genderdysforie optreden. Net als bij kinderen bestaat het verlangen om je te kleden zoals het andere geslacht. Maar het gaat verder. Met hormoonkuren verwijder je bepaalde kenmerken, of je brengt ze juist aan. Daarnaast heb je een diepgaand, intens gevoel van in het verkeerde lichaam gevangen zitten.

Meer lezen? Bekijk de andere artikelen uit deze serie, of ga direct naar deel 4: Ik ben transseksueel, wat nu?

Over ons

Bij Lasercentrum Biltstraat ontvangen wij regelmatig transmannen en transvrouwen die een geslachtsverandering ondergaan. Wij vormen een kleine, maar specialistische schakel in dit uitvoerige proces. Wij behandelen overbeharing bij geslachtsverandering met laser. Meer weten? Neem contact op.

© Copyright 2024 - Huidzorg Laserklinieken