Wanneer je als man of vrouw een geslachtsverandering ondergaat komt er veel op je af. Van het ontdekkingsproces tot aan de daadwerkelijke operatie. Daar tussenin vormt Lasercentrum Biltstraat een kleine, maar belangrijke schakel. Wij behandelen overbeharing bij geslachtsverandering met laser.
Onze 4 klinieken zijn allemaal aangemerkt als contractueel partner van het VUmc. Inmiddels hebben wij meer dan 125 personen in dit proces begeleid.
Vind je het lastig om goede informatie over dit onderwerp te vinden? Met onze 10-delige blogserie proberen we zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. In dit artikel lees je alles over ’De medische behandeling voor kinderen’
De medische behandeling voor je kind
Hoe belangrijk geslachtsverandering voor je kind ook is, tot het 18e levensjaar zal er geen operatieve ingreep plaats vinden. Rond het 12e jaar kan gestart worden met puberteitsremmers. Vanaf 15 jaar is het voor sommige kinderen mogelijk om te starten met geslachtshormonen.
Het intakegesprek
Een intakegesprek vindt plaats bij een van de behandelaars, zoals het VUmc. Na dit gesprek komt je kind op een wachtlijst te staan. De actuele wachttijden vind je hier.
Een goede diagnose stellen kost tijd
Zodra de wachttijd is verstreken start de diagnostische fase. Tijdens deze periode worden veel gesprekken gevoerd. Sommige gesprekken zijn met je kind. Bij andere gesprekken word je als ouder betrokken. Het belang van een goede diagnose is groot. Hierdoor gaat er veel tijd en zorg in deze fase zitten.
Nog geen puber? Weer wachten…
Afhankelijk van de leeftijd en levensfase van je kind breekt weer een periode van wachten aan. Pas rond de puberteit (vanaf 12 jaar) kan worden gestart met puberteitsremmers.
Start hormonale behandeling
Zodra het sein op groen staat start de hormonale behandeling. Deze bestaat uit 2 fases: puberteitsremmers en cross-sekse hormonen.
Puberteitsremmers, wat zijn dat eigenlijk?
Puberteit remmende medicatie zijn hormonen die d.m.v. een prik onder de huid of in een spier van je kind worden ingebracht. Puberteitsremmers verhinderen de ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken. Hierdoor heeft je kind meer tijd om zijn/haar genderidentiteit te ontdekken.
De behandeling met puberteitsremmers in volledig omkeerbaar. Stoppen met de medicatie zorgt ervoor dat de oorspronkelijke ontwikkeling weer op gang komt.
Het effect op jongens (geboortegeslacht)
- Vermindert lichaamshaar
- Geen ‘baard in de keel’
- Erectie en teelbalgrootte neemt af
Het effect op meisjes (geboortegeslacht)
- Minder borstgroei
- Menstruatie komt niet op gang
- Minder botrijping
Cross-sekse hormonen
Deze behandeling heeft als doel om het lichaam aan te passen aan het wensgeslacht.
Het effect op jongens (geboortegeslacht)
- Wekt borstontwikkeling op
- Lichaamsbeharing neemt af
- Vrouwelijke huid ontwikkeling
Het effect op meisjes (geboortegeslacht)
- Lagere stem
- Haargroei
- Opbouw van spierkracht
18 jaar? Genderbevestigende operaties kunnen uitgevoerd worden
Als de wens bestaat kunnen vanaf het 18e levensjaar geslachtsaanpassende operaties uitgevoerd worden. Mits de hormonale fase goed is afgerond natuurlijk. Meer informatie over deze fase lees je in het volgende artikel. Je kind is dan inmiddels volwassen.
Meer lezen? Bekijk de andere artikelen uit deze serie, of ga direct naar deel 7: De medische behandeling voor volwassenen.
Over ons
Bij Lasercentrum Biltstraat ontvangen wij regelmatig transmannen en transvrouwen die een geslachtsverandering ondergaan. Wij vormen een kleine, maar specialistische schakel in dit uitvoerige proces. Wij behandelen overbeharing bij geslachtsverandering met laser. Meer weten? Neem contact op.