Van vrouw naar man – Deel 9 van 10

Wanneer je als man of vrouw een geslachtsverandering ondergaat komt er veel op je af. Van het ontdekkingsproces tot aan de daadwerkelijke operatie. Daar tussenin vormt Lasercentrum Biltstraat een kleine, maar belangrijke schakel. Wij behandelen overbeharing bij geslachtsverandering met laser.

Onze 4 klinieken zijn allemaal aangemerkt als contractueel partner van het VUmc. Inmiddels hebben wij meer dan 125 personen in dit proces begeleid.

Vind je het lastig om goede informatie over dit onderwerp te vinden? Met onze 10-delige blogserie proberen we zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. In dit artikel lees je alles over ‘Van vrouw naar man: transmannen’

Van vrouw naar man: transmannen

‘Transman’ is de benaming die je krijgt als je een geslachtsaanpassende operatie ondergaat van vrouw naar man. Je hebt meerdere operatieve mogelijkheden. Je bent zelf in controle over welke operaties je wel of niet ondergaat.

Het verwijderen van je borsten

Meestal is dit voor transmannen de eerste operatie die wordt uitgevoerd. Er vindt een operatieve ingreep plaats waarvoor je onder narcose ondergaat. De uitkomst is natuurlijk een vlakke borstkas.

Het verwijderen van je baarmoeder en eierstokken

Ook bij deze operatie word je onder volledige narcose gebracht. Heb je eerst operatief je borsten verwijderd? Dan zal deze ingreep ongeveer 3 maanden erna worden uitgevoerd.

Je vagina verwijderen

Als je ervoor kiest om een penis aan te brengen moet je vagina verwijderd worden.

Genitale operaties

Bij het wisselen van geslacht van vrouw naar man kom je voor de keuze te staan of je een penis laat aanbrengen. Hierbij zijn verschillende operaties mogelijk die soms gelijktijdig worden uitgevoerd.

Je penis creëren

Er zijn 4 opties om een penis te maken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van je clitoris of huid. De huid kan afgenomen worden van je onderarm, bovenbeen, lies en rug. Kies je voor huid als middel om je penis te creëren? Dan bestaat de kans dat we je begroeten in ons lasercentrum. De behaarde huid wordt eerst gelaserd waarna deze geschikt is als huid voor je penis.

De clitoris als basis van je penis
Door het gebruik van testosteron is je clitoris vaak flink gegroeid en kan er een mooie penis van gemaakt worden. Je penis is dan wel relatief klein. Penetratie en staand plassen is daardoor niet mogelijk.

Je penis gemaakt van huid
Ook op basis van je huid kan een goed lijkende penis geconstrueerd worden. Deze wordt groter waardoor penetratie en staand plassen juist wel mogelijk zijn.

Nog meer operatieve mogelijkheden

Andere genitale operaties voor transmannen zijn:

  • Het verlengen van je urineleider
  • Het aanbrengen van een balzak, eventueel voorzien van balimplantaten
  • Het inbrengen van een erectieprothese

Twijfels? Check de keuzehulp van het VUmc

Sinds kort heeft het VUmc een online keuzehulp gelanceerd voor transmannen. Hier lees je veel informatie over alle mogelijkheden, de voor- en nadelen, etc. Na het bekijken van deze keuzehulp ben je beter in staat om keuzes te maken.

Meer lezen? Bekijk de andere artikelen uit deze serie, of ga direct naar deel 10: Van man naar vrouw: transvrouwen.

Over ons

Bij Lasercentrum Biltstraat ontvangen wij regelmatig transmannen en transvrouwen die een geslachtsverandering ondergaan. Wij vormen een kleine, maar specialistische schakel in dit uitvoerige proces. Wij behandelen overbeharing bij geslachtsverandering met laser. Meer weten? Neem contact op.

© Copyright 2024 - Huidzorg Laserklinieken