Last van steelwratjes?

Steelwratjes staan ook bekend als fibromen en ‘wild vlees’. Ze kunnen cosmetisch storend zijn. Het is ook lastig als ze in een gebied zitten waar haren groeien die je wilt scheren. Stoor jij je hieraan en wil je er graag iets aan doen? In dit blog vertellen wij je over wat een steelwratje is en hoe je ze kunt behandelen. Onze huidspecialisten hebben jarenlange ervaring met het behandelen van steelwratjes.

Wat is een steelwratje?

Een steelwratje is een onregelmatigheid in de huid die goedaardig is. Ze ontstaan vooral op warme plekken van het lichaam zoals onder de oksels, onder de borsten, in de schaamstreek of in de hals maar helaas ook rondom de ogen. In de meeste gevallen zijn ze cosmetisch storend ondanks dat ze klein van formaat zijn.

Over het algemeen zijn de steelwratjes slecht een paar millimeter groot. Verder zijn de steelwratjes huidkleurig of net iets donkerder dan de eigen huidkleur en kunnen ze een beetje jeuken of pijn doen door het schuren van kleding.

Hoe ontstaan steelwratjes?

Hoe de steelwratjes ontstaan is ondanks meerdere onderzoeken nog niet vastgesteld. Wat wel bekend is; bijna iedereen boven de 30 jaar heeft er een aantal. Mensen met diabetes of overgewicht hebben veel meer kans op het ontwikkelen van steelwratjes.

Hoe behandel je een steelwratje?

Ondanks dat het in de meeste gevallen niet noodzakelijk is om steelwratjes te verwijderen, begrijpen wij dat het vanuit het cosmetische oogpunt wel een waardevolle behandeling kan zijn.

Er zijn meerdere methodes om van steelwratjes af te komen. Bij Huidzorgklinieken werken wij met cryotherapie, ook wel bekend als bevriezing, en met coaguleren wat we kennen als het verbranden van een wratje. Bij beide behandelingen zal je een lichte prikkeling voelen.

Na de behandeling ontstaat er vaak een klein korstje of blaartje en kan de huid rood of gezwollen zijn. Een branderig gevoel hoort soms ook bij de behandeling maar dat is gelukkig van korte duur. In bijna alle gevallen zijn de steelwratjes na slechts één behandeling helemaal weg en heb je er geen last meer van!

© Copyright 2024 - Huidzorg Laserklinieken