Lasertherapie en laserbehandeling zijn de afgelopen jaren erg populair geworden. Het kan ingezet worden voor het behandelen van vele huidproblemen, zoals het behandelen van pigmentvlekken, rimpels, acne en littekens. Ook kan een laserbehandeling ingezet worden voor definitieve ontharing of voor het verwijderen van tatoeages. Maar wat is een laser nu eigenlijk en welke lasers zijn er?
Wat is een laser?
‘Laser’ staat als afkorting voor ‘Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation’. Dit is te vertalen naar lichtversterking door uitzending van straling die simpelweg gestimuleerd wordt. Laserlicht is een ander type licht dan zonlicht. Het licht wordt gebundeld in een straal die ervoor zorgt dat je tijdens de laserbehandeling heel gericht kunt werken. Zo kan je specifieke en lokale plekken goed behandelen. In de medische wereld zijn de lasers ook erg in opkomst, dat is natuurlijk ook zo binnen de schoonheidsbranche waar al veel laserbehandelingen uitgevoerd worden.
Er zijn verschillende soorten lasers voor de schoonheidsbranche en voor de medische wereld. De lasers binnen de schoonheidsbranche zijn iets minder krachtig, maar ook daar is het erg belangrijk om een behandeling met lasers door een specialist uit te laten voeren. Bij foutief gebruik kan er namelijk veel diepe schade in de huid ontstaan.
Welke lasers zijn er voor een huidbehandeling?
Er zijn verschillende soorten laserapparaten met verschillen op het gebied van golflengte (kleur), vermogen, de diepte van inwerken, de stof waarop gewerkt wordt (bijvoorbeeld CO2-gas of een vaste stof als glas) en of ze continue laserstralen uitzenden of met onderbrekingen (pulsen). De meeste laserapparaten zijn geschikt voor een bepaald probleem dat ze gaan behandelen.
Vaatlasers zijn de kleurstoflaser, KTP laser, YAG laser en de diodelasers en die zorgen er met het licht voor dat vaatjes dichtgeschroeid kunnen worden. Deze laser is vooral geschikt voor de behandeling van couperose, wijnvlekken, spataderen, aardbeienvlekken en rosacea.
Lasers voor pigment en tatoeages zijn vooral de IPL flitslampen, YAG laser, alexandrietlaser en de diodelaser. Deze lasers zorgen er vooral voor dat kleurstof of pigment tot diep in de huid ‘’kapot gemaakt’’ wordt. Als de huiddeeltjes kapot gemaakt worden, kan het lichaam deze stoffen makkelijker afvoeren. Deze lasers worden vooral ingezet bij het verwijderen van een tatoeages, pigmentvlekken en sproeten.
Foto-epilatielasers staan bekend als de robijnlaser, alexandrietlaser, diodelaser, YAG laser en IPL flitslampen. Deze lasers worden ingezet zodat er definitieve ontharing gedaan moet worden.
Resurfacing lasers zijn lasers die helpen bij het verminderen van littekens en rimpels. Deze lasers zijn belangrijk bij de laserbehandeling van acne littekens.
Weet jij niet zo goed welke laser bij jou past en welke laserbehandeling je nodig hebt? Neem dan gratis en vrijblijvend contact op met onze huidspecialisten voor een consult, dan kijken ze samen met jou naar het beste plan voor jouw huid!