Onzuiverheden, welke varianten zijn er?

Iedereen heeft wel eens last van een onzuivere huid. Bij de een gaat het alleen net iets sneller weg dan bij de ander. Hoe snel onzuiverheden weg gaan, hangt mede af van wat voor type onzuiverheid het is. We zetten graag voor je op een rij welke oneffenheden er zijn en hoe je ze kan herkennen.

De mee-eter (blackhead)

De mee-eter ontstaat uit een verstopping in het haarzakje. De verstopping komt uit een opstapeling van talg, dode huidcellen, haartjes en bacteriën die samen de mee-eter vormen in het huidoppervlak. Zodra de verstopping in contact komt met licht en zuurstof wordt het bovenste topje van de verstopping zwart en ziet het eruit als een welbekende mee-eter.

Een mee-eter is te herkennen aan de donkere kleur en deze is meestal klein, daarom krijgt een mee-eter de naam blackhead. Om van een mee-eter af te komen kan je het beste kiezen voor een masker of peeling die zich richt op de oppervlakkige huid.

De mee-eter (whitehead)

Een mee-eter met een witte kop wordt een whitehead genoemd. Een whitehead ligt vaak wat dieper in de huid en komt niet in aanraking met licht en zuurstof. Deze vorm van de mee-eter is daardoor ook lastiger te verwijderen. Om een whitehead te verwijderen kan je het beste kiezen voor een scrub met salicysuur erin of kies ervoor om het professioneel te laten reinigen door een huidspecialist.

De whitehead is te herkennen aan een klein bultje dat zonder roodheid een wit of gelige kleur heeft.

Milia (gerstenkorrels)

Wanneer je last hebt van milia of ook wel gerstenkorrels, heb je geen last van oneffenheden. Milia is namelijk een goedaardige cysten die ontstaat door dode huidcellen en keratine die onder de huid geen zitten en geen opening hebben om eruit te komen. Dit gaat vaak samen met een tekort aan vocht in de huid. Om milia te voorkomen is het onder andere belangrijk om de huid goed gehydrateerd te houden.

Milia is een klein, hard en wit bultje dat lijkt op een whitehead. Om van milia af te komen, zijn producten als melkzuur en salicylzuur een goed middel. Een huidspecialist kan milia natuurlijk ook bij je verwijderen.

Papels

Rode bultjes die wat hoger liggen duiden vaak op papels. Een papel ontstaat wanneer een gesloten follikel te weinig zuurstof krijgt. Op het moment dat een gesloten follikel te weinig zuurstof krijgt, zorgt dat ervoor dat bacteriën actief worden en overtollig talg en dode huidcellen opeet. Hoe meer de bacterien talg kunnen eten, hoe groter ze worden en hoe grote de follikel in een papel uiteindelijk worden.

Net als bij een milia kan je een papel het beste behandelen met producten als melkzuur en salicylzuur.

Pustels

De bekende bultjes waar pus in zit, staan bekend als pustels. Een pustel ontstaat wanneer er een infectie of ontsteking in de follikel zit. Een infectie of ontsteking ontstaat zodra te veel bacteriën of dode huidcellen zich opstapelen. De pus ontstaat doordat de bacteriën een gevecht aangaan met de witte bloedcellen, de schade die daar ontstaat komt tot uiting in de vorm van pus.

Pustels kan je voorkomen door de huid regelmatig en goed te reinigen. Net als bij veel andere onzuiverheden is salicylzuur een goed werkend product om een pustel te behandelen.

Knobbels (nodules)

Knobbels ontstaan op het moment dat een infectie zich uit gaat breiden naar omliggende follikels. Dit ziet eruit alsof er een hele grote puist zit, of dat er meerdere heel dicht bij elkaar zitten. Op het moment dat je last krijgt van een knobbel is het verstandig om contact op te nemen met een huidspecialist.

Cysten

Een cysten ontstaat wanneer er een lange tijd een cysten in de huid aanwezig blijft. Het lichaam gaat daardoor het stukje huid in quarantaine plaatsen waardoor de cysten er niet uit kan komen. Producten als salicylzuur kunnen er niet voor zorgen dat de cyste uit de huid komt maar het product zorgt wel voor remming van de infectie.

Wanneer je last hebt van een cyste wordt geadviseerd om contact op te nemen met een huidspecialist.

Wil jij mee-eters voorkomen? Maak dan een gratis en vrijblijvende afspraak met een van onze huidspecialisten. Samen maken jullie een behandelplan om mee-eters te voorkomen. Mee-eters kunnen al snel en eenvoudig voorkomen worden door goede reiniging. Geschikte producten hiervoor zijn bijvoorbeeld peelings.

© Copyright 2024 - Huidzorg Laserklinieken