Huidproblemen tijdens je zwangerschap

Ons lichaam bestaat uit heel veel organen. De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam en daarom is daar de meeste ruimte voor verandering. Deze veranderingen ontstaan vaak door hormonen en die verandering zijn vaak niet positief. Wanneer je zwanger bent, kun je dus ook last krijgen van huidproblemen. Maar welke huidproblemen komen het meest voor tijdens een zwangerschap?

Gevoelige, droge huid en jeuk

Wanneer je last hebt van hormonen, gebeurt het vaak dat je last hebt van een droge of gevoelige huid en jeuk. Daarnaast is het ook zo dat de groei van je lichaam ook kan zorgen voor een droge en jeukerige huid.

Donkere delen in de huid

Tijdens de zwangerschap kan je merken dat bepaalde delen van het lichaam donkerder worden. Wanneer dat vooral in het gezicht gebeurt, staat dat ook wel bekend als het zwangerschapsmasker. Door hormonen maakt het lichaam meer pigment aan. Naast een zwangerschapsmasker kan je ook last hebben van zwangerschapsstrepen. Dit zijn donkere verticale strepen over het midden van je buik. Ook kunnen je tepels donkerder worden en kunnen er moedervlekken ontstaan of groter worden.

Striae

Zwangerschapsstriemen, ook wel bekend als striae zijn kleine breuken in de onderste laag van je huid. Je huid heeft een bepaalde rekbaarheid en tijdens de zwangerschap is dat vaak niet voldoende. Daardoor kunnen er striemen ontstaan op delen van het lichaam die het meest groeien tijdens je zwangerschap. Dat zijn meestal de buik en de borsten. Gelukkig vervagen de striemen maar ze zullen altijd zichtbaar blijven.

Acne

Acne is het tegenovergestelde van de wel bekend zwangerschapsgloed. Deze wordt namelijk veroorzaakt door een verhoogde talgproductie, betere bloedsomloop en vasthouden van vocht. Wanneer de zwangerschapsgloed omslaat, kunnen de porien verstopt raken door het talg en ontstaan er puistjes en acne. Het vasthouden van vocht kan ook zorgen voor puistjes omdat er door het vocht gifstoffen vrijkomen.

Zorg er daarom voor dat je tijdens de zwangerschap goed voor de huid zorgt. Wanneer je hier vragen over hebt of acne wil laten behandelen, kan je vrijblijvend contact opnemen met een van onze huidspecialisten.

© Copyright 2024 - Huidzorg Laserklinieken