Stress en huidproblemen

We hebben het allemaal wel eens, een periode waarin we meer gestresst zijn. Dat kan niet alleen impact op je gezondheid hebben maar ook op je huid, haren en nagels. We vergeten vaak de impact van stress en merken dat vaak aan vermoeidheid. Toch gaat de huid er op achteruit en dat is bij de een sneller zichtbaar als bij de ander.

De invloed van stress op je huid

Stress zorgt simpel gezegd voor een chemische reactie in je lichaam. Wanneer je langdurig last hebt van stress, maakt je lichaam cortisol en adrenaline aan. Het aanmaken van cortisol en adrenaline zorgt ervoor dat de productie van talg (vet) omhooggaat. Dat gaat samen met de aanmaak van pigment waardoor je last kunt krijgen van pigmentvlekken. We noemen dit ook wel hormoonschommelingen. Een hormoonschommeling maakt het lastiger om acne en pigmentvlekken te genezen.

Verergeren van huidproblemen

Stress kan huidproblemen enorm verergeren. Zo hebben we namelijk het hormoon histamine dat ervoor zorgt dat de huid veel gevoeliger wordt. De huid zal dan sneller reageren op andere factoren die daar invloed op hebben. Stress heeft ook een trigger wanneer je huidproblemen hebt. Rosacea, psoriasis en eczeem worden verergerd wanneer je erg gestrest bent. Rondom deze periode zal je ook bleker zijn dan normaal, je doorbloeding is minder in je huid en er zijn te veel afvalstoffen waardoor je huid futloos en vaal is.

Het stresseffect op je huid verminderen

Om de invloed van stress op je huid te verminderen, geven we je graag 5 tips om het stresseffect op je huid te verminderen:

  1. Blijf je huid in de gaten houden en verzorg en reinig deze goed. Gebruik goede producten die rijk zijn aan oxidanten die kalmerend werken.
  2. Doe regelmatig lichaamsoefeningen, dit is goed voor je huid. Daarnaast is bewegen een van de beste manieren om stress te verminderen.
  3. Zorg voor ontspannen en neem tijd om dingen te doen waarbij je tot rust komt
  4. Tel tot 10 als alles even te veel wordt. Dit helpt je om te kalmeren en zorgt voor stress vermindering
  5. Doe aan yoga, ademhalingsoefeningen of meditatie om tot rust te komen
© Copyright 2024 - Huidzorg Laserklinieken