De invloed van zon op je huid

We gaan weer richting de zomerperiode waarin de zon, hopelijk, veel meer gaat schijnen. De zon kan namelijk een positieve werking op je gezondheid en huid hebben. Zo zorgt de zon namelijk voor de aanmaak van vitamine D.

Wat doet de zon precies?

Toch kan de zon ook schadelijk zijn door te veel blootstelling aan Uv-straling. We weten allemaal dat wanneer we te lang in de zon zitten onze huid verbrand. En dat is met een reden. We vertellen je graag meer over de invloed van de zon op je huid.

Schadelijke effecten op je gezondheid

De zon kan een positieve maar ook een negatieve werking hebben op zowel je huid als je gezondheid. Het is namelijk belangrijk om je huid goed te beschermen tegen de zon. Wanneer je je bijvoorbeeld niet insmeert, kan dat schadelijke effecten hebben op je gezondheid. Te veel blootstelling aan de zon heeft dus schadelijke effecten op je huid en kan zelfs huidkanker veroorzaken. Zorg er dus voor dat je de huid goed beschermt.

Positieve effecten op je gezondheid en welzijn

Natuurlijk heeft zonlicht ook een goed effect op je gezondheid en je welzijn. Je wordt er vrolijk van en krijgt een aangenaam gevoel van de warmte. Ook krijgt de natuurlijk het zonlicht mee waardoor planten en dergelijke goed kunnen groeien. De zon is daarnaast ook de belangrijkste bron waar we vitamine D uit halen, dat draagt onder andere bij aan gezonde botten. Kortom: de zon heeft een positieve invloed op je gezondheid en welzijn.

De zon bevat Uv-stralen

De zon is een belangrijke bron van ultraviolette straling, ook wel bekend als Uv-straling. Mensen die veel in de buitenlucht werken, worden veel blootgesteld aan Uv-straling. Kantoorpersoneel wordt ook blootgesteld aan Uv-straling maar dat is andere straling, deze straling is namelijk afkomstig van de TL-verlichting. Lasers kunnen bijvoorbeeld bij ziekenhuispersoneel een bron van blootstelling aan UV-straling zijn. De belangrijkste bron van Uv-straling is nog altijd de zon.

Vitamine D

We hebben veel verschillende vitamines nodig voor ons lichaam, een daarvan is vitamine D. De zon zorgt ervoor dat we deze vitamine binnen krijgen. Vitamine D wordt aangemaakt doordat Uv-licht invloed heeft op de 7-dehydrocholesterol. Daarmee wordt vitamine D3 aangemaakt en dat wordt door een eiwit in de huid weer naar het bloed en de lever vervoerd om verder verwerkt te worden.

Een bruine huid

Een lekker kleurtje op de huid vinden we heerlijk en het ziet er altijd goed uit. Toch is het altijd tijdelijk en dat komt doordat je pigmentcellen de Uv-straling absorberen. Wanneer je minder in de zon komt, krijgen deze cellen minder Uv-straling binnen waardoor je weer verkleurd naar je oude huidskleur. Wanneer je bruin bent, ben je ook beter beschermd tegen Uv-straling maar is de kans op huidkanker ook groter.

Huidveroudering door de zon

Door de Uv-straling van de zon ontstaat er vroegtijdig al huidveroudering en heb je sneller last van rimpels. Dit komt doordat de huid te veel wordt blootgesteld aan de zon waardoor het collageen en de elastische vezels hun veerkracht verliezen. Zo ontstaan rimpels en veroudert de huid snel. Bij een verouderde huid heb je last van een dunnere opperhuid, het pigment wordt ongelijkmatig en daardoor wordt je huid wat vlekkeriger.

Huidkanker

Uv-straling heeft effect op de genen van ons DNA. Door de zon kunnen de cellen namelijk minder goed groeien omdat het normale groeimechanisme reguleert. Zo worden de cellen niet goed meer gecontroleerd en herkent het afweersysteem deze cellen niet en kan er huidkanker ontstaan. Wees dus scherp op de gezondheid van je huid en smeer je vaak in als je in de zon komt.

Haarbeschadiging

Ons haar leeft niet, waardoor het ook niet kan verbranden. Toch heeft een hele dag zon een flinke impact op je haar en kan de beschermende laag er af gaan. Er zitten namelijk cellen om je haar heen en die gaan schilferen wanneer je haar bijvoorbeeld te warm wordt. Het effect van het schilferen is dat je haar daardoor breekbaar, dof en broos wordt. Om je haar optimaal te beschermen zijn er diverse haarverzorgingsproducten met een zonnebrandmiddel.

© Copyright 2024 - Huidzorg Laserklinieken