Kunnen wij je moedervlekken verwijderen?

Heb je last van moedervlekken die cosmetisch storend zijn? Goed nieuws! Wij kunnen deze moedervlekken misschien verwijderen.

Er zijn verschillende soorten moedervlekken; goedaardig of kwaadaardig maar ook platte of op de huid liggende moedervlekken. Moedervlekken verwijderen door een huidtherapeut wordt enkel gedaan bij platte moedervlekken. Wat te doen met de overige moedervlekken? Lees snel verder…

ABCDE-Regel

Voor jou zal de ABCDE-regel misschien abracadabra zijn, maar dit is de belangrijkste regel met betrekking tot het controleren en verwijderen van moedervlekken. Wanneer een moedervlek afwijkt, adviseren wij altijd om contact op te nemen met de huisarts. Hiervoor hanteren we de ABCDE-regel en het “Lelijke eendje” (bron: kanker.nl).

  • Asymmetrie: de (moeder)vlek is niet symmetrisch in kleur of vorm
  • Border: de (moeder)vlek heeft een onregelmatige grillige rand
  • Color: de (moeder)vlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren
  • Diameter: de (moeder)vlek heeft een doorsnede van meer dan 6 mm
  • Evolving: de (moeder)vlek jeukt, bloedt of verandert
    *Bij kinderen en jonge mensen is het normaal dat moedervlekken nieuw ontstaan en groeien.

‘Lelijke eendje’

Vaak heeft iemand meer moedervlekken dan één. Dit kan genetisch bepaald zijn waardoor je niet goed weet waarop je wel of niet moet letten. Let dan op het “lelijke eendje”. Dit is een moedervlek die er anders uit ziet dan de andere moedervlekken op het lichaam. Deze moedervlek past er niet tussen. Tevens is een enkele moedervlek op het lichaam die verandert, jeukt of gaat bloeden ook een “lelijk eendje”. Ziet je dit, ga dan langs de huisarts. Twijfel je? Ga dan ook!

Onderstaand een voorbeeld hoe je het “lelijke eendje” kunt toepassen (bron: kanker.nl).

De huidtherapeut en platte moedervlekken verwijderen

Als huidtherapeut verwijderen wij alleen platte moedervlekken. Deze moedervlekken liggen gelijk met de huid en zijn dus niet voelbaar. Moedervlekken verwijderen wordt gedaan door middel van een laser. Bij Huidzorg Laserklinieken wordt gebruik gemaakt van de Robijnlaser. Met deze laser gaan we het pigment in de moedervlek “kapot schieten”. Hierdoor worden deze moedervlekken in eerste instantie donkerder en kan er een korstje op komen. Uiteindelijk zal dit grotendeels verdwijnen, maar soms worden de moedervlekken enkel lichter.

Tijdens een vrijblijvend consult kunnen wij je alle informatie geven. Mocht je een consult in willen plannen, neem dan contact op met ons via info@huidzorgklinieken.nl of 030 214 59 09.

Wil je een op de huid liggende moedervlek verwijderen, lees dan hieronder verder.

Moedervlekken verwijderen die op de huid liggen

Wil je moedervlekken verwijderen die op de huid liggen, dan kan de arts of dermatoloog je verder helpen. Deze moedervlekken verwijderen wij niet met de laser omdat de voedingsbodem van de moedervlek te actief is, waardoor de behandeling niets gaat opleveren. De arts of dermatoloog kan de moedervlek in zijn geheel verwijderen. Wij werken ook samen met een dermatoloog in Utrecht. Mocht je hiervoor een afspraak willen maken, neem dan ook contact op met ons via info@huidzorgklinieken.nl of 030 214 59 09.

Dit blog is geschreven door Carmen Schell, huidtherapeut Huidzorg Laserklinieken.

© Copyright 2024 - Huidzorg Laserklinieken