Striae, je bent niet de enige die er last van heeft…

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je last kan hebben van striae. Wanneer je in korte tijd snel groeit zoals in je pubertijd, maar ook door veel spiermassa op te bouwen of een zwangerschap kun je last krijgen van striae.

De oorzaken zorgen er namelijk voor dat het bindweefsel dat onder je huid zit als het ware uit elkaar getrokken wordt doordat het zo snel groeit. Dit kan cosmetisch erg storend zijn.

Symptomen bij opkomende Striae

Wanneer striae ontstaat, zijn de groeistrepen rood tot paars van kleur. De lengte en de breedte van de lijnen varieert van enkele centi- tot millimeters. In de strepen rimpelt de huid lichtelijk.

Hoe ouder de striae is hoe minder hij gaat opvallen, de kleur wordt minder opvallend en verandert van rood/paars naar een parelmoerachtige kleur. De rimpeligheid blijft wel aanwezig.

Striae is gelukkig niet pijnlijk. De plekken waar de Striae het snelste ontstaan zijn de buik, billen, dijen, liezen en op en rondom de borsten. Heel veel vrouwen hebben er last van. Op de plekken waar je Striae hebt groeien geen lichaamshaartjes meer en er wordt geen talg of zweet meer geproduceerd.

Striae voorkomen

Bij het gebruik van anabole steroïden kan Striae extra snel opkomen. Deze middelen bootsen namelijk de werking van het mannelijk geslachtshormoon na, wat de kans op Striae verhoogt.

Ook is het belangrijk om een beetje op je gewicht te letten, wanneer je in een korte periode veel aankomt groei jij sneller dan je huid kan bijhouden. Soms kan je hier niks aan doen, bijvoorbeeld bij een groeispurt in de puberteit, of bij een zwangerschap. In veel gevallen kun je er wel rekening mee houden.

Striae behandelen

Groeistrepen zijn heel erg moeilijk te behandelen, omdat het eigenlijk een vorm van een litteken is. Het chirurgisch weg laten halen van Striae is een methode die niet aanbevolen wordt, omdat er op deze manier weer nieuwe littekens kunnen ontstaan. Een effectievere methode is laseren. Je kunt striae namelijk vergelijken met littekens en littekens kunnen behandeld worden met laserbehandelingen.

Benieuwd wat voor jou situatie de beste methode is? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze huidspecialisten via info@huidzorgklinieken.nl of 0302145909!

© Copyright 2024 - Huidzorg Laserklinieken