Een ooievaarsbeet

De Latijnse naam voor ooievaarsbeet is Naevus van Unna. Deze naam is ontstaan doordat er altijd verteld werd dat baby’s door een ooievaar gebracht werden. De ooievaar zou de baby op de plek vast hebben gehouden waar de ooievaarsbeet zit, dit is meestal in de nek of op het achterhoofd. Wanneer iemand een ooievaarsbeet op het voorhoofd heeft, wordt dit ook wel Angel kisses genoemd.

Wat is de ooievaarsbeet?

Een ooievaarsbeet is een egale rozerode vlek in de nek of op het achterhoofd. 30% van de baby’s die worden geboren heeft er een, meestal vervaagd de ooievaarsbeet binnen een paar maanden na de geboorte. De ooievaarsbeet kan ook op andere plekken voorkomen zoals op het voorhoofd, de oogleden, op de bovenlip, in het decolleté, in de hals en op of rond de neus. De ooievaarsbeet wordt vaak verward met hemangioom of een wijnvlek, aangezien dit ook geboortevlekken zijn met roodheid erin. Een ooievaarsbeet heeft geen regelmatige vorm, soms zijn het meerdere kleine vlekjes bij elkaar die een geheel vormen.

De oorzaak

Op de plek waar de ooievaarsbeet zit, liggen de oppervlakkige bloedvaatjes in de huid wijder van elkaar dan bij een normaal stukje huid. Wanneer iemand met een ooievaarsvlek zichzelf inspant of wanneer het heel warm of heel koud is, kan de vlek er donkerder uitzien. Het is een onschuldige aandoening en het kan dus geen kwaad als je hem laat zitten. Meestal trekt de vlek met de jaren weg, maar het kan soms ook voorkomen dat hij blijft zitten (vooral de ooievaarsbeet in de nek trekt minder snel weg).

Hoe kan je ervan af komen?

Een ooievaarsbeet kan goed verwijderd worden. Dit kan alleen wanneer het contrast in kleur tussen de normale huid en de ooievaarsbeet groot genoeg is. Het aantal behandelingen verschilt per persoon. Wil jij graag meer informatie over de ooievaarsbeet of onze behandelingen, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

 

© Copyright 2024 - Huidzorg Laserklinieken