Couperose

Een rode neus of rode wangen, het kan je onzeker maken als je huid er onrustig en rood uitziet. Vaak heb je geen zin om elke dag veel make up op te doen om je huid er een beetje egaal uit te laten zien. Roodheid is iets wat bij redelijk veel mensen voorkomt. Het kan een uiting zijn van een gevoelige of geïrriteerde huid, maar wanneer het een blijvende roodheid is kan het couperose zijn. Vaak gaat het hier om de wangen, kin, voorhoofd en neus.

Wat is couperose?

Wanneer iemand couperose heeft is er een netwerkje van kleine, rode/blauwe bloedvaatjes te zien in de huid. Het ontstaat wanneer vaatwandjes wat verzwakt raken. Dit gebeurt niet van de een op de andere dag, maar dit gebeurt geleidelijk. Vaak is dat op het moment dat de huid en de bloedvaten hun elasticiteit en stevigheid verliezen. Hoe sterk jouw vaatwanden zijn is erfelijk bepaald, couperose is dus ook iets wat je geërfd kunt hebben. Er zijn een aantal dingen die couperose kunnen verergeren. Denk hierbij aan roken, UV-straling en temperatuurverschillen. De vaatjes hebben geen functie meer, wanneer ze eenmaal zijn verwijd.

Couperose kan ook een symptoom zijn bij het huidbeeld van rosacea. Bij rosacea is er in tegenstelling tot bij couperose sprake van een chronische ontstekingsreactie in de huid van het gezicht. Mensen kunnen bij rosacea ook roodheid hebben in het hele gezicht in plaats van alleen op de neus, kin, wangen en het voorhoofd. Dit kan samengaan met puistjes of bultjes. Ook kan je een stekend gevoel hebben in de huid, een droge huid, oogirritatie en een grove huidstructuur van de neus.

De verschillen tussen couperose en rosacea

Couperose is vrij stabiel terwijl bij rosacea het huidbeeld sterk kan afwisselen, de roodheid kan ineens veel erger worden. Het verergeren van de roodheid kan dan komen door hormonale schommelingen, stress, make up, pittig eten en temperatuurswisselingen.

Een overeenkomst is dat beide huidproblemen verergeren door blootstelling aan zonlicht. Smeer je gezichtshuid dus goed in met een SPF bescherming.

Hoe kom je van couperose af?

Door laserbehandelingen kunnen de vaatjes waar het over gaat bij couperose voor een groot deel worden verwijderd uit de huid. Wil jij hier meer over weten, neem dan contact met ons op.

© Copyright 2024 - Huidzorg Laserklinieken