De functie van haargroei op ons lichaam

In vergelijking met andere organismen, hebben wij mensen relatief weinig haar op ons lichaam. Maar ons haar heeft verschillende hele belangrijke functies. De functies verschillen per locatie. Haar kan bijvoorbeeld je huid beschermen tegen de zon of ervoor zorgen dat er niks in je ogen terecht komt.

Het nut van haargroei

Maar wat zijn die functies dan? Is het nut niet allang verleden tijd door onze evolutie? In dit blog lees je meer over de functie van haargroei.

Hoe was het vroeger?

Vroeger had de mens een beschermend laagje haar over het hele lichaam. Dat haar zorgde ervoor dat je de juiste lichaamstemperatuur had en dat je huid beschermd werd tegen de zon. Dit is niet altijd meer nodig, omdat een groot deel van ons lichaam beschermd wordt door kleding. Onderzoekers geven aan dat mensen in de loop van de jaren veel minder haar hebben gekregen. Alhoewel we nu nog steeds hetzelfde aantal haarzakjes hebben als een aap, is het haar wat wij hebben dun en kleiner.

Verschillende haartypes

Buiten het haar wat je op je hoofd hebt en het dunne laagje haar op de armen, is er ook haar op de benen, het gezicht, in onze oren en in onze neusgaten te vinden. Daarnaast is er nog oksel– en schaamhaar. Het type haar en de hoeveelheid ervan verschilt per persoon, per leeftijd, per geslacht en heeft te maken met erfelijkheid. Mannen hebben bijvoorbeeld vaker veel gezichtshaar dan vrouwen wat onder andere komt door hormonen.

Haarfuncties

Op welk lichaamsgebied het haar zit, bepaalt de rol van het haar. Wimperharen en wenkbrauw haren zijn er om de ogen te beschermen tegen vuil en zonlicht. Hoofdhaar is er om de schedel te beschermen tegen brandend zonlicht en om de juiste temperatuur in het lichaam vast te houden. Neus- en oorhaar hebben beide als functie vuil (zoals misschien wel insecten) tegenhouden. Ook zorgt neushaar ervoor dat de lucht die ingeademd wordt de juiste temperatuur heeft. Lichaamshaar is verbonden met de tastreceptoren in de huid die ervoor zorgen dat je dingen kan voelen, het is dus een soort waarschuwingsapparaat.

© Copyright 2024 - Huidzorg Laserklinieken