Wat is een moedervlek en hoe ontstaat deze?

Moedervlekken (naevus naevocellularis) zijn opeenhopingen van pigmentcellen in de huid. Elke moedervlek heeft een eigen kleur en vorm, dit hangt af van de pigmentvormende cellen, maar ook van het feit of een moedervlek goedaardig is of niet. Goedaardige moedervlekken zijn meestal bruin of zwart en liggen vlak, bol of hobbelig in de huid.

Verschillende soorten moedervlekken

Bijna alle moedervlekken zijn rustige en gewone moedervlekken, maar het kan soms voorkomen dat een goedaardige of onrustige moedervlek verandert in een kwaadaardige moedervlek.

Moedervlekken komen voor in verschillende groottes, vormen en kleuren. Goedaardige moedervlekken (dermale naevi) zijn zwart of bruin van kleur en hebben een regelmatige vorm.

Onrustige moedervlekken zijn goedaardig, maar veranderen van kleur en vorm en hebben soms rode verkleuringen aan de randen.

Kwaadaardige moedervlekken (melanoom) zijn grillig en asymmetrisch van vorm en onregelmatig van kleur. De pigmentvormende cellen kunnen zwart en bruin zijn, maar ook wit, grijs, paars, blauw, rood of verschillende kleuren door elkaar.

Het gebeurt niet vaak dat normale moedervlekken kwaadaardige moedervlekken worden, maar het kan wel. Ook kan een kwaadaardige moedervlek spontaan ontstaan.

Het ontstaan van moedervlekken

Je kan met een aantal moedervlekken worden geboren, maar de pigmentcellen in de huid ontwikkelen zich het meeste tussen je derde en je twintigste levensjaar. Na je veertigste kan het aantal moedervlekken ook weer afnemen. Het aantal moedervlekken hangt samen met erfelijkheid. Ook speelt zonlicht een rol in het aantal moedervlekken dat je hebt. Door veel in de zon te zijn ontstaan er over het algemeen meer moedervlekken.

Het controleren van moedervlekken

(Nieuwe) moedervlekken regelmatig controleren is heel verstandig. Wanneer je een verandering ziet in twee of meer dan twee van de volgende punten is het verstandig om je moedervlek te laten controleren door een huisarts.: Groter worden, kleur verandert, jeuk of stekend gevoel, bloedende moedervlek of een pijnlijke moedervlek.

© Copyright 2024 - Huidzorg Laserklinieken