De oorzaken van donkere kringen onder je ogen

Een van de meest gehoorde cosmetische klachten is donkere kringen onder de ogen. Het is een huidafwijking die heterogeen is, dat wil zeggen dat er veel verschillende vormen bestaan. Doordat er verschillende vormen zijn, kan de behandeling verschillen.

Voordat de behandeling bepaald wordt, zal er eerst onderzoek gedaan worden naar de oorzaak. Dit onderzoek kan alleen uitgevoerd worden door een ervaren arts of een medisch specialist. In dit blog nemen je mee in de oorzaken van donkere kringen.

Erfelijke vorm

De erfelijke vorm staat ook wel bekend als de familiaire periorbitale hyperpigmentatie (FPOH). Deze vorm komt in de meeste gevallen voor bij mensen met een hindoestaanse achtergrond. Het blijkt na vele onderzoeken de lastigste vorm te zijn om te behandelen.

De verworven vorm

Deze vorm staat bekend als post-inflammatoire hyperpigmentatie, afgekort PIH. Er is één belangrijkste oorzaak bij deze vorm. Namelijk terugkerende ontstekingen en zwellingen onder de ogen. Dit komt vaak voor bij hooikoorts en contactallergie voor cosmeticaproducten. Daarnaast wordt de huid ook donkerder door frequent wrijven onder de huid.

Verlies van bindweefsel volume

Het verlies van bindweefsel volume kan twee redenen hebben. Deze vorm is namelijk erfelijk maar kan ook een uiting zijn van huidveroudering. Wanneer er verlies van bindweefsel in de ooghoeken is, ontstaat er een diepe traangoot.

Verdunning van de huid

Blauwrode en soms paarse verkleuring onder de ogen? Dat wijst in veel gevallen op verdunning van de huid onder de ogen. Doordat de huid dunner wordt, zijn de bloedvaatjes beter zichtbaar en komt de verkleuring meer naar voor.

Verslapping van de huid

Doordat de huid onder de ogen verslapt, ontstaat er wallenvorming. Deze vorm is zowel erfelijk bepaald als een gevolg van veroudering van de huid.

Heb je last van donkere kringen onder je ogen maar kan je niet direct afleiden welke vorm het is? Dan kan het ook zijn dat je een combinatie van bovenstaande oorzaken hebt. Het komt namelijk regelmatig voor dat er meerdere oorzaken samen zorgen voor de donkere kringen rondom de ogen. Heb je vragen over welke vorm je hebt of hoe je er van af komt? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze huidspecialisten voor advies op maat.

© Copyright 2024 - Huidzorg Laserklinieken