Wat is een litteken?

Wat is een litteken eigenlijk? Een litteken is een zichtbare afwijking aan de huid die overblijft na de genezing van een wond. Dit is dus een blijvende afwijking. Het litteken dat achterblijft is pigmentloos waardoor je een litteken goed ziet. Er zijn een aantal gebieden op het lichaam die gevoeliger zijn voor littekens dan anderen. Zo is het gebied rondom de hals en het sleutelbeen erg gevoelig en zie je littekens daar sneller.

De verschillende soorten littekens

Er zijn vier verschillende soorten littekens die abnormaal ontwikkeld zijn, we leggen ze graag aan je uit:

Atrofische littekens

Bij dit soort littekens is er een heel dun laagje littekenweefsel. Daarbij ligt het litteken wat dieper in de huid. Dit zijn voornamelijk restanten van de huidbeschadiging die na een infectie of röntgenbestraling zichtbaar zijn.

Hypertrofische littekens

Dit type litteken kan na iedere huidbeschadiging ontstaat. Het litteken dat zich hierbij ontwikkeld is dik, rood en kan jeuken of pijnlijk zijn. Deze littekens ontstaan door overproductie van fibrineweefsel door bindweefselcellen in de huid. Daardoor ontstaan de verdikte littekens. Vanaf ongeveer drie weken na de verwonding ontstaan dikke, vaak roze strengen op de huid. Deze littekens komen vaak voor na brandwonden bij jonge mensen. Dit type litteken is vaak familiair.

Keloïd littekens

Dit type litteken is een bijzondere soort die lijkt op de hypertrofische littekens. Waar de hypertrofische littekens alleen op de plaats van de verwonding voorkomen, groeien de keloïd littekens ook over de grenzen van de verwonding heen. Deze littekens kunnen een groot huidgebied bedekken, daarnaast zijn ze ook dik een rood of donkergekleurd. Naast dat deze littekens na een verwonding kunnen ontstaan, kunnen ze ook spontaan ontstaan.

Verkleurde/donkere littekens

Het ontstaan van bruine of rode vlekjes gebeurt van na het herstel van acné. De verkleuring van de huid ontstaat hierbij door hyperpigmentatie. De huid produceert dan te veel melanine nadat de ontsteking over is. Melanine laat de huid donker verkleuren waardoor er bruine of rode vlekken ontstaan. Dit kan bij iedere huidskleur gebeuren maar komt het meeste voor bij een donkere huidskleur.

Heb jij littekens die cosmetisch storend zijn of waar je graag van af wil? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze specialisten. Door de jarenlange ervaring van onze specialisten kunnen we je een goed advies geven om snel van jouw littekens af te komen.

© Copyright 2024 - Huidzorg Laserklinieken