Tips om littekens te voorkomen

Eerder schreven we al over wat een litteken precies is en welke verschillende soorten er zijn. Littekens komen tot stand na een huidbeschadiging maar hoe zichtbaar een litteken wordt, daar heb je zelf invloed op.

Littekens helemaal voorkomen is lastig. Ze ontstaan namelijk door een beschadiging van de huid. Deze zijn lastig te voorkomen. Je kan er voor kiezen om een litteken te laten verwijderen maar je kan ook proberen het litteken zoveel mogelijk, na het beschadigen van de huid, te voorkomen.

Onze tips om littekens te voorkomen

Na een operatie bijvoorbeeld wordt je wond gehecht. Doordat de randen dan zo dicht bij elkaar zitten, ontstaat er een zeer klein litteken. Er zijn nog een aantal andere manieren om een litteken zo klein mogelijk te krijgen of om zelfs helemaal te voorkomen. We zetten ze graag voor je op een rij:

  • Zorg dat je de wond met een schone doek reinigt als de wond niet meer bloedt of dicht is. Schone handen zijn daarbij belangrijk en maak ook gebruik van ontsmettingsmiddel. Een ander alternatief als je geen ontsmettingsmiddel hebt, is water met milde zeep. Gebruik geen alcohol, dat kan irritatie en een pijnlijk gevoel veroorzaken.
  • Maak de wond droog door erop te deppen met schoon verband. Gebruik geen katoen. Katoen stukjes kunnen in de wond blijven plakken waardoor de genezing langer duurt.
  • De wond dient beschermt te worden tegen het zonlicht. Wanneer je last hebt van een huidbeschadiging, is de huid veel gevoeliger voor uv-straling. Het is verstandig om de wond te beschermen met een pleister die niet te strak of te los zit. Een goede aansluiting is hierbij belangrijk, net als het dagelijks vervangen van het verband of zodra het nat is geworden.
  • Rondom de wond kan je de huid voorzichtig masseren. Dat verhoogt de bloedtoevoer waardoor de genezing sneller gaat. Goede stoffen komen op deze manier sneller bij de wond.
  • Breng een wondzalf aan voor het versnellen van het herstel. Onderzoek heeft aangetoond dat vocht in de huid de natuurlijke genezing versnelt. Dit laagje vocht beschermt de wond tegen vuil en voorkomt uitdroging en dus ook korstjes. Korstjes zijn gestold bloed wat de genezing vertraagd.
  • Is er een korstje ontstaan? Laat deze zitten en kom er niet aan. Wanneer je bijvoorbeeld gaat krabben, kan het wondje opengaan waardoor het herstel vertraagd wordt. Zodra de wond genezen is, zal het korstje er vanzelf afvallen.
  • Een litteken voorkomen? Rozenbottelolie kan daarbij helpen. Breng het dagelijks aan voor het beste resultaat.
  • Gezonde voeding is ten alle tijden belangrijk, dus ook bij de genezing van een wond. Het lichaam heeft een aantal belangrijke voedingsstoffen die uit gezonde voeding komen.
  • Gebruik een littekenpleister met polyurethaan om littekens te laten vervagen. De pleister herstelt de vochtbalans rondom het litteken. Een littekenpleister kan je het beste een aantal weken dragen voor goed resultaat.
© Copyright 2024 - Huidzorg Laserklinieken