Welke pigmentstoornissen zijn er?

In onze huid bevinden zich cellen die zorgen voor kleur van de huid en haren. Dit is ook bekend als pigment. Pigment aanmaken gebeurd door melanocyten, de verkleuring vindt plaats doordat melanine aangemaakt wordt. Door een overschot of een tekort van pigment kunnen er donkere of lichte vlekken ontstaan, ook wel bekend als hyperpigmentatie en hypopigmentatie.

Een laatste variant is depigmentatie, dat komt voor wanneer er pigmentcellen ontbreken en de huid en hard wit en doorschijnend zijn. Veel mensen zijn zich niet bewust van de impact die pigment heeft. Toch kan het erg vervelend zijn als je bijvoorbeeld last hebt van pigmentstoornissen. In dit blog gaan we dieper in op de verschillende pigmentstoornissen.

Pigmentstoornis of Ouderdomsvlekken

Een veelvoorkomend huidprobleem zijn ouderdomsvlekken. Deze vlekken zijn (licht)bruine vlekjes die rond middelbare leeftijd ontstaan. Vaak zijn de plekken veel blootgesteld aan de zon, denk hierbij aan handruggen en het gezicht. Andere benamingen hiervoor zijn ook wel zonnevlekken (lentigo solaris) of levervlekken.

Ouderdomsvlekken zijn in de meeste gevallen goedaardig en worden dus alleen om cosmetische redenen behandelen. Wanneer een ouderdomsvlek kwaadaardig is, ontstaat er huidkanker en is behandeling noodzakelijk. In dat geval verwijzen onze specialisten je door naar de juiste persoon om dit te behandelen of verwijderen.

Zwangerschapsmasker

Rondom de zwangerschap krijgen veel vrouwen last van overmatige pigmentvorming. De grootste reden hiervoor zijn de hormonen die door de zwangerschap veranderen. Vaak komen deze vlekken voor in de hals of het gezicht en deze zijn donker van kleur.

Na de bevalling verdwijnen deze vlekken weer geleidelijk, maar in sommige gevallen zijn ze blijvend. Een zwangerschapsmasker kan deels voorkomen worden door tijdens de zwangerschap zo veel mogelijk uit de zon te blijven en de huid te bespreken met een hoge zonbeschermingsfactor.

Postinflammatoire hyper/hypopigmentatie

Een ontsteking in de huid kan een reden zijn dat er te veel of juist te weinig pigment wordt aangemaakt. Vaak ontstaat dit probleem bij eczeem, acne, bacteriële huidinfecties en insectenbeten. Soms moet hyper- of hypopigmentatie behandeld worden, in de meeste gevallen herstelt de aanmaak vanzelf. Echter gaat daar wel een lange periode overheen van meer dan een jaar.

Vitiligo

Bij deze pigmentstoornis verliezen de huid en het haar het pigment. Als gevolg hiervan ontstaan er witte huidplekken die verschillende grootte en vormen hebben. Het haar dat op deze plekken groeit, wordt vaak ook wit of doorzichtig van kleur.

Naevi (moedervlekken)

Heb jij ze ook, moedervlekken? Moedervlekken zijn ook wel bekend als naevi. Meestal zijn dit goedaardige moedervlekken. Huidspecialisten behandelen alleen goedaardige moedervlekken. Kwaadaardige moedervlekken uiten zich vaak in een vorm van huidkanker welke door een specialist behandeld dienen te worden.

Heb jij een pigmentstoornis die je graag wil behandelen? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze huidspecialisten. Door onze jarenlange ervaring kunnen we je een advies op maat geven om zo jouw problemen te verhelpen.

Categorie: Laser
© Copyright 2024 - Huidzorg Laserklinieken