4 tips voor het voorkomen van ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken zijn ongevaarlijk, maar kunnen wel op vervelende plekken zitten. Ze zitten namelijk vaak in het gezicht of op de handen. Ouderdomsvlekken komen het meest voor bij 50-plussers, maar ook mensen van 20 tot 30 kunnen er last van hebben. Je kunt ouderdomsvlekken verwijderen, je kunt ook – tot op zekere hoogte – ouderdomsvlekken voorkomen.

Ouderdomsvlekken voorkomen. Kan dat?

Als je ouderdomsvlekken wilt voorkomen is het goed om te weten wat ouderdomsvlekken precies zijn. Hoewel het ouderdomsvlekken worden genoemd, hebben ze niet zozeer met leeftijd te maken, maar met blootstelling aan de zon. Deze vlekken ontstaan door blootstelling aan de zon, wat betekent dat ze voor veel mensen pas op latere leeftijd verschijnen.

Zonlicht bevat ultraviolette (UV) stralen. Deze stralen zorgen ervoor dat je, zonder goede bescherming, verbrandt. Na verloop van tijd zorgt deze beschadiging ervoor dat overtollig pigment zich in de huid afzet. Uiteindelijk leidt dit tot de platte, bruine vlekken die bekend staan als ouderdomsvlekken. Ze staat niet voor niets ook bekend als zonnevlekken.

4 tips voor het voorkomen van ouderdomsvlekken

Hoe ze ook heten, ze zijn niet mooi. Daarom is het voorkomen van ouderdomsvlekken erg belangrijk. Met deze 4 tips kun je ouderdomsvlekken voorkomen.

#1 Gebruik zonnebrandcrème

Ouderdomsvlekken worden veroorzaakt door Uv-straling. Om verbranding, en dus beschadiging, van de huid te voorkomen is zonnebrandcrème de beste optie. Gebruik zonnebrandcrème niet alleen op het strand. Als je 10 tot 15 minuten buiten bent, ongeacht wat je doet, raden we aan zonnebrandcrème te gebruiken.

Ook als je al ouderdomsvlekken hebt, helpt  zonnebrandcrème tegen het donkerder worden van deze vlekken. Gebruik minimaal factor 30.

#2 Draag een hoed

Ouderdomsvlekken verschijnen op plekken die veel bloot worden gesteld aan zon. Vaak zijn dat het gezicht, de nek, hals en handen. Een goede manier om ouderdomsvlekken te voorkomen is het dragen van een hoed om de zon uit je gezicht en nek te houden. Kies voor een goede hoed die geen zonlicht door laat. Een pet kan ook, maar hierdoor is je nek en hals niet beschermd.

TIP – bescherm ook je lippen. Ook hier kunnen ouderdomsvlekken voorkomen.

#3 Mijd de zon

Het voorkomen van ouderdomsvlekken is het meest effectief als je de zon mijd. Dat kan natuurlijk niet altijd en daarnaast is zonlicht ook goed voor je. Je kunt de zon wel vermijden tijdens het heetste moment van de dag (van 1200 tot 15:00 uur), wanneer de Uv-straling het sterkst is. Ga je sporten? De schutting verven? Een rondje fietsen? Doe dat dat het liefst vroeg in de ochtend of ’s avonds.

#4 Neem een pauze in de schaduw

Hoe lekker het ook is om in de zon te zitten, langdurige Overmatige blootstelling  aan de zon veroorzaakt ouderdomsvlekken. Daarom is het raadzaam om af en toe even de schaduw op te zoeken. Ook zonnebrandcrème helpt niet 100% tegen de zon. Uit onderzoek blijkt dat factor 30 de huid beschermt tegen ongeveer 93% van de UV-stralen van de zon.

Ouderdomsvlekken verwijderen

Zijn er al ouderdomsvlekken ontstaan? Dan kun je deze ook laten verwijderen. Een laserbehandeling is de meest effectieve manier – en litteken vrij – om deze vlekken te verwijderen.

Benieuwd? Neem dan snel contact met ons op!

© Copyright 2024 - Huidzorg Laserklinieken