Wat kun je doen tegen levervlekken?

Levervlekken zijn ouderdomsvlekken die ontstaan als gepigmenteerde huidafwijking met een goedaardig karakter. De donkere vlekken komen vaak voor vanaf middelbare leeftijd en vooral op de lichaamsdelen die vaak zijn blootgesteld aan de zon. Daarom zijn ouderdomsvlekken vaak op het gezicht of op de rug van de hand te zien. Er is geen medische reden om een levervlek te verwijderen, maar je kan de levervlek wel om cosmetische reden laten behandelen.

Levervlekken: de oorzaken

Levervlekken zijn een van de veelvoorkomende pigmentvlekken die zich vooral bij mensen met een lichte huid ontwikkelen. De verkleuring van de huid begint vaak al vanaf de leeftijd van dertig of veertig jaar. Levervlekken ofwel lentigo solaris komt zelfs vanaf zestigjarige leeftijd bij 90% van de mensen met een witte huid voor. Een belangrijke oorzaak van dergelijke ouderdomsvlekken is blootstelling aan zonlicht of meer specifiek, uv-licht. Een andere reden kan zijn blootstelling aan blue light. Uit steeds meer onderzoeken is gebleken dat de huid meer last kan krijgen van pigmentvlekken zoals levervlekken van scherm licht. Je loopt ook meer risico op het ontstaan van levervlekken als je onder de zonnebank hebt gelegen. De kans is eveneens hoger als er sprake is van een huidaandoening die met PUVA-therapie (lichttherapie) is behandeld.

Pigmentcellen met hoge activiteit

De donkere vlekken in de vorm van levervlekken verschijnen op het lichaam door pigmentcellen die een hogere activiteit hebben. Deze melanocyten zorgen voor pigmentatie die als donkere vlek veelal op de rug van de hand of op het gezicht verschijnen. Het betreft hier altijd goedaardige ouderdomsvlekken die volledig onschuldig zijn. De pigmentcellen met hoge activiteit ontstaan als gevolg van de frequente blootstelling van de huid aan uv-licht. Lentigo solaris ziet eruit als donkere vlekken die een scherp begrensde vorm hebben met een rond, grillig of ovaal karakter. De grootte varieert van een paar millimeter tot meerdere centimeters. De meeste mensen hebben één of twee levervlekken, maar op de rug van de hand en onderarm komt het voor dat er meer ouderdomsvlekken te zien zijn.

Cosmetisch storend

Levervlekken komen onder meer in het gezicht voor. De verkleuring van de huid is te ervaren als een cosmetisch storende factor. Het is een pigmentaandoening die je niet hoeft te behandelen, maar wel mogelijk is om te laten verwijderen. Een levervlek behandelen met laser geeft het beste resultaat.

Levervlekken behandelen met laser

Lasertherapie is een van de effectiefste methoden om levervlekken te verwijderen. Wij hebben verschillende soorten lasers beschikbaar voor het behandelen van dit soort pigmentvlekken. Wij werken bijvoorbeeld met een Robijn laser, dit is de gouden standaard als het gaat om effectief levervlekken te verwijderen. Het is voor de laserbehandeling belangrijk om de zon gedurende een periode van zes weken te vermijden. De behandeling is namelijk veel veiliger als je huid niet zongebruind is. Wanneer dit namelijk wel het geval is, is de kans op ongewenste hyper- of hypopigmentatie meer aanwezig

1 tot 3 behandelingen

Er zijn vaak maar 1 tot 3 behandelingen nodig om levervlekken met een laser te verwijderen. Het is wel belangrijk om na de behandeling een zonnebrandcrème met minimaal een SPF 30 te gebruiken om te voorkomen dat er ongewenste complicaties ontstaan zoals hyper- of hypopigmentatie. Naast de toepassing van lasers, is het belangrijk om de huid goed te beschermen tegen de zon om de kan op nieuwe levervlekken te verminderen. Het resultaat van de laserbehandeling is dat je levervlek voor 70% tot 90% is verminderd. Dit hoge percentage is te danken aan de reactie van de donkere vlekken op de laser. Bovendien zitten deze vlekken veelal hoog in je huid. Daarom is er eveneens een uitstekend resultaat te boeken met slechts 1 tot 3 behandelingen.

Zo voorkom je nieuwe levervlekken

Nadat je levervlekken effectief zijn verwijderd met een mooi resultaat, wil je natuurlijk voorkomen dat er nieuwe ouderdomsvlekken ontstaan. Er zijn een aantal tips die voorkomen dat er in je gezicht of elders op je lichaam nieuwe donkere vlekken komen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om je gezicht en lichaam te beschermen tegen uv-licht. Dit is mogelijk door een zonnebrandcrème met minimaal factor 30 te gebruiken. Je kan ook buiten een hoed of een pet op doen of andere beschermende kleding dragen. Verder is het aan te raden om niet onder de zonnebank te gaan. Daarnaast kan door het gezond houden van de huid, door producten te gebruiken van Zo medical, Dermaceutic en Renophase, de kans op terugkerende ouderdomsplekken en het ontstaan van nieuwe plekken verkleinen.

Na de laserbehandeling

Na de laserbehandeling voor het verwijderen van levervlekken krijg je van onze huidtherapeut advies voor nazorg mee. Het is belangrijk om je daaraan te houden om het resultaat te behouden. Het is in ieder geval van belang om gedurende een tijd van vier weken na de lasertherapie uit de zon te blijven en het behandelde gebied in te smeren met een zonnebrand crème (minimaal SPF 50).

Boek een consult: gratis en vrijblijvend

Wil je graag een levervlek laten verwijderen om weer een egaal gekleurde huid te krijgen met een rustig huidbeeld? Bij Huidzorg en Laserklinieken boek je gratis en vrijblijvend een eerste consult in een vestiging naar keuze.

© Copyright 2024 - Huidzorg Laserklinieken