De zon is een van de belangrijke oorzaken die invloed hebben op het ontstaan van pigmentvlekken. Naast zonlicht zijn er echter nog tal van andere factoren die tot het ontstaan van pigmentvlekken leiden. Je kan bijvoorbeeld een aangeboren pigmentvlek hebben of er één krijgen door hormonale veranderingen.
Bijna iedereen heeft wel ergens een pigmentvlek op het lichaam, variërend van café au lait tot ouderdomsvlekken en van sproeten tot moedervlekken. Dit is cosmetisch van aard en pas een probleem als jij een pigmentvlek in je gezicht, hals of decolleté als ontsierend ervaart en dat vervelend vindt. Er is dan echter goed nieuws voor jou, want storende pigmentvlekken zijn door ons te verwijderen.
Ontstaan van pigmentvlekken door de zon
Je denkt als je lekker in het zonnetje op een terrasje zit of als je languit op het strand ligt niet altijd na over de gevolgen van het zonlicht. Je weet waarschijnlijk wel dat je de huid goed moet beschermen tegen zonnebrand met een hoge factor zonnebrandcrème om verbranding van je huid tegen te gaan.
Het is echter ook zo dat de uv-stralen een belangrijke oorzaak zijn voor het ontstaan van pigmentvlekken. Dat is te danken aan de toename van productie van melanine in je huid. Dit is het type pigment dat de kleur van je huid en haar bepaalt. Bij blootstelling aan de zon worden de pigmentcellen in je huid actiever en dat zorgt voor meer aanmaak van melanine. Hierdoor ontstaan er mogelijk donkere plekjes op je gezicht of op andere lichaamsdelen, zoals je handen of hals.
Blootstelling aan de zon is de belangrijkste factor voor het ontstaan van pigmentvlekken en de basis daarvoor kan in je jeugd al zijn gelegd. Het komt voor dat je huid in jongere jaren minder goed beschermd is geweest tegen het zonlicht en dat er daardoor op latere leeftijd een pigmentvlek ontstaat. Het is dus niet zo dat je na een dag onbeschermd in de zon te hebben gezeten direct de dag erna een pigmentvlek ziet.
Hormonen als oorzaak van pigmentvlekken
Tijdens een zwangerschap krijg je te maken met hormonale veranderingen, waardoor er mogelijk pigmentvlekken ontstaan. Dit is een vorm van pigmentvlekken ofwel hyperpigmentatie die door een teveel aan hormonen wordt veroorzaakt. De benaming zwangerschapsmasker of melasma is hierop van toepassing. Naast een zwangerschap zijn er tal van andere oorzaken die voor hormonale veranderingen zorgen. Denk maar aan het gebruik van de pil of aan bepaalde medicijnen.
Pigmentvlekken door ontstekingsreactie
Een ontstekingsreactie van je huid door een wondje, puistje of acné is eveneens een factor die invloed kan hebben op het ontstaan van pigmentvlekken. Door het ontstekingsproces is het mogelijk dat er post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) ontstaat als gevolg van de beschadiging van melanocyten. Ter plekke kan je huid dan donkerder worden en ontstaat er een pigmentvlek.
Aangeboren pigmentvlekken
Er zijn pigmentvlekken die aangeboren zijn, zoals cafe au lait vlekken die overal op het lichaam kunnen voorkomen. Zo zijn er ook moedervlekken die al vanaf de geboorte aanwezig zijn net als sproeten.
Ouderdomsvlekken
De veroudering van je huid zorgt ervoor dat er sprake is van afname van het aantal melanocyten. Het aantal melanocyten dat al aanwezig is, krijgt door de huidveroudering de neiging om zich minder te verplaatsen en groter te worden. Hierdoor ontstaan er mogelijk ouderdomsvlekken die vaak op het gezicht voorkomen net als op de rug van de handen.
Wat te doen tegen pigmentvlekken?
Wat kun je doen tegen pigmentvlekken? Als je deze als ontsierend ervaart, kunnen wij pigmentvlekken verwijderen. Onze huidtherapeuten zijn gespecialiseerd in het verwijderen van allerlei soorten pigmentvlekken en maken daarvoor gebruik van uiteenlopende behandelingen.
Laserbehandeling
Een behandelmethode voor het verwijderen van pigmentvlekken is een laserbehandeling. Wij hebben verschillende soorten lasers tot onze beschikking, zoals de Robijn laser. Deze laser is geschikt voor de behandeling van uiteenlopende soorten pigment. De laser schiet tijdens de behandeling het pigment in minieme deeltjes die je lichaam vervolgens afvoert.
Overigens is het mogelijk om pigmentvlekken eventueel met een peeling of met producten van Dermaceutic te behandelen. Tijdens een eerste consult beoordelen wij de pigmentvlek om vervolgens een behandelplan op te stellen. Je krijgt dan ook uitgebreide informatie over de verwachtingen en adviezen ter voorbereiding op de behandeling.
Reserveer een gratis en vrijblijvend eerste consult
Wil je een pigmentvlek laten verwijderen dan raden wij je aan om direct een gratis en vrijblijvend eerste consult te reserveren. Dat kan bij een vestiging van Huidzorg Laserklinieken bij jou in de buurt. Na het vrijblijvende kennismakingsgesprek maken wij als je een pigmentvlek wilt laten verwijderen een afspraak voor een eerste behandeling.
Na de eerste behandeling maken wij een vervolgafspraak voor de volgende behandeling. Je krijgt uitgebreid advies over wat je het beste wel en niet kan doen na een behandeling. Ook voor nazorg na afronding van alle behandelingen heb je altijd de mogelijkheid om contact met ons op te nemen.