Is laser ontharen gevaarlijk?

Overweeg je om voor laser ontharen te kiezen om definitief van ongewenste haargroei af te zijn? Als jij je daarbij afvraagt of het gevaarlijk is om een laserbehandeling te ondergaan, is het vooraf belangrijk te weten wat laser ontharen precies inhoudt. Door informatie te krijgen over de behandeling, maar ook over hoe het voelt en hoe je huid eruitziet na de behandeling, krijg je een duidelijk inzicht. Daarbij ben je bij onze geschoolde huidtherapeuten met BIG-registratie in veilige en betrouwbare handen.

Hoe werkt laser ontharen?

Bij laser ontharen maken wij gebruik van een laser die aan de hand van lichtpulsen zorgt voor het vernietigen van haarzakjes. De haarwortel bevat pigment en dat neemt de energie van de lichtstraal heel nauwkeurig op. Hierdoor ontstaat er een hitte in het pigment ofwel melanine en wordt door verdamping en verbranding het haarzakje vernietigd. Er vindt geen beschadiging plaats van huidstructuren rondom het haarzakje.

De laser schiet de lichtpulsen in extreem korte series af, waarbij de hitte het haarzakje laat afsterven en de huid rondom geen schade ondervindt. Ongewenste haargroei blijft op deze manier definitief weg. Er is wat dat betreft dan ook een duidelijk verschil tussen scheren, harsen en laseren. Een laserbehandeling is het meest effectief op korte en lange termijn. Bij scheren en harsen komt de haargroei steeds terug, omdat het haarzakje intact blijft.

Hoe voelt een laserbehandeling voor ontharen?

Het laseren van de haren is niet pijnlijk. Je voelt tijdens de behandeling de korte lichtpulsen wel op je huid. Het gevoel zelf is te vergelijken met het schieten van een klein elastiekje tegen je huid. Overigens speelt het gebied, je huidtype en de haardikte ook nog een rol in de gevoeligheid. Een donkere huid neemt in vergelijking met een lichte huid meer warmte en energie op. Hierdoor voel je de warmtesensatie mogelijk wat meer. Voor wat betreft het te behandelen gebied, geldt dat laser ontharen van de bikinilijn wellicht net wat gevoeliger is dan laser ontharen van het been. De algemene beleving bij laser ontharen, is dat er sprake is van gevoeligheid, maar dat er geen pijn ervaren wordt.

Hoe ziet je huid eruit na laser ontharen?

De laser zorgt met de series lichtbundels voor verhitting in de haarzakjes. Dit heeft effect op de huid van de behandelde plek. Je ziet dan ook dat de plek direct na de behandeling wat rood is, maar dit duurt meestal niet langer dan één uur. Naast een rode plek is het mogelijk dat er perifolliculair oedeem ontstaat. Dit is herkenbaar aan een vochtophoping rond het haarzakje en trekt net zo snel weg als de rode plek tot de volgende dag. Indien er perifolliculair oedeem ontstaat, is dat een goed teken. Dit is namelijk een gewenste reactie, want hierdoor is duidelijk dat het haarzakje perfect op de behandeling heeft gereageerd.

laser ontharen team

Zijn er dan helemaal geen risico’s?

Laser ontharen is een veilige methode om van ongewenste haargroei af te komen, maar net zoals bij elke medische ingreep zijn risico’s niet uit te sluiten. Het is wel belangrijk dat je kiest voor een professionele kliniek. Op deze manier voorkom je dat je in handen valt van een ondeskundige partij met alle risico’s van dien. Het komt bijvoorbeeld in dit soort situaties wel voor dat er blaren of verbranding van de huid ontstaat. Dit hoeft niet alleen door de laserbehandeling zelf te komen, maar kan ook voorkomen omdat er geen aandacht is besteed aan het voortraject voor de behandeling.

Voorzorg en nazorg

Het is voor laser ontharen onder meer belangrijk om voor de eerste behandeling de zon gedurende vier tot zes weken te vermijden. Een zongebruinde huid leent zich niet voor laser ontharen. Daarom is het niet aan te raden om in de zomer te starten, want dan moet je uit de zon blijven. Wil je onbehaard de zomer door dan is het aan te raden om bijvoorbeeld in de herfst of in de winter te starten met laser ontharen. Na de behandeling is het eveneens aan te raden om overmatige blootstelling aan de zon te vermijden.

Daarom laser ontharen bij Huidzorg Laserklinieken

Als je voor laser ontharen kiest bij Huidzorg Laserklinieken heb je de zekerheid in vertrouwde en veilige handen te zijn. Al onze huidtherapeuten zijn gediplomeerd en beschikken over een BIG-registratie. Hierdoor zijn eventuele risico’s zo klein mogelijk te houden. Bovendien krijg je van onze huidtherapeut uitgebreid advies voor zowel de periode voor het starten met laser ontharen als na de behandeling. Deskundigheid en ervaring maken in dit opzicht het verschil in risico’s en in resultaat.

Wil je laser ontharen en in vertrouwde en veilige handen zijn? Boek gratis een eerste consult in een vestiging bij je in de buurt. Na afloop bepaal je of je de behandeling wilt starten.

 

 

© Copyright 2024 - Huidzorg Laserklinieken