Wat is een hypertrofisch litteken?

Heb je op je lichaam een litteken dat er niet mooi uitziet en felrood of paars is? Dan is er een kans aanwezig dat het een hypertrofisch litteken betreft dat er uitziet als een verdikt litteken. Het is overigens mogelijk dat je het litteken als cosmetisch ontsierend ervaart. Doe je er niets aan dan blijft een hypertrofisch litteken mogelijk verdikt en rood. Huidzorg Laserklinieken behandelt atrofische tot hypertrofische littekens met een laser en/of microneedling met als doel de zichtbaarheid aanzienlijk te verminderen.

Kenmerken hypertrofisch litteken

Een hypertrofisch litteken bestaat uit een woekerende groei van rood littekenweefsel en voelt verdikt. Je kan last hebben van jeuk op de plek van het litteken, maar ook pijn of een trekkende huid ervaren. Je huid is op de locatie vaak rood of roze en het oppervlak ziet er meestal verdikt uit. Deze littekens verwijderen of minder zichtbaar maken, is een uitkomst als je de aanblik van je eigen hypertrofisch litteken als storend ervaart. Onze ervaren huidtherapeuten beoordelen je litteken en aan de hand van de kenmerken is vast te stellen welk soort litteken het is.

Zo ontstaat een hypertrofisch litteken

Het ontstaan van een keloïd litteken is mogelijk nadat je huid beschadigd is geraakt en er een abnormale groei van littekenweefsel ontstaat. Heb je brandwonden opgelopen dan is het eveneens mogelijk dat er een hypertrofisch litteken ontstaat. Zo kan je ook te maken krijgen met een abnormale groei van littekenweefsel door een piercing, tatoeage of als gevolg van acné. Het is echter niet zo dat iedere huidbeschadiging tot een hypertrofisch litteken leidt. De oorzaak waarom de ene persoon er wel last van krijgt en een ander persoon niet, is nog niet achterhaald. Het is wel duidelijk dat erfelijke factoren net als ras en de locatie van het litteken een rol spelen bij het ontstaan. Heb je bijvoorbeeld een donkere huid dan loop je meer risico op woekerend littekenweefsel. Overigens komt het ook voor dat je zomaar spontaan een verdikt litteken krijgt. Dit komt wel eens voor op het borstbeen.

Hypertrofisch litteken behandelen met laser en/of microneedling

Hoe verwijderen we littekens? Wij maken voor het verwijderen van hypertrofische littekens gebruik van een laser en/of microneedling. De toepassing van beide behandeltechnieken is zeer doelgericht voor het verminderen van de bovenste huidlaag. Dit heeft tot gevolg dat de bovenste huidlaag zich vernieuwd en bovendien is er sprake van het stimuleren van de aanmaak van collageen en elastine. De conditie van je huid verbetert hierdoor en het litteken is minder zichtbaar.

Huidzorgklinieken

Zichtbaarheid verminderen

Het doel van microneedling en een laserbehandeling is erop gericht om de zichtbaarheid van hypertrofische littekens te verminderen. Beide behandeltechnieken maken als het ware kleine gaatjes in het oppervlak van je huid om ter plekke het weefsel te stimuleren om nieuwe cellen aan te maken. Er ontstaat hierdoor een nieuwe huidlaag en dit heeft tot gevolg dat het hypertrofisch litteken vervlakt en vervaagt. Zowel de structuur als de grootte als de kleur van je litteken zijn met een laserbehandeling te verbeteren. Er zijn gemiddeld drie tot zes behandelingen nodig om tot het beste resultaat te komen, maar het exacte aantal is uiteraard afhankelijk van meerdere factoren. Bijvoorbeeld van de grootte net als van de structuur en dikte van het litteken.

Hoe voelt een laserbehandeling en/of microneedling aan?

De laserbehandeling en microneedling om het litteken gladder en egaler van oppervlak te maken, voelt aan alsof je speldenprikjes in je huid krijgt. Dit is misschien gevoelig, maar de algemene ervaring is dat het niet pijnlijk is. Onze huidtherapeut geeft je bovendien advies voor nazorg. Je huid voelt na de behandeling vaak wat branderig aan en dit houdt maximaal twee tot drie uur aan. Heb je erg veel last van een branderig gevoel? In dat geval is dit gevoel te verminderen door een nazorgcrème te gebruiken. Verder is het mogelijk dat er na een behandeling mogelijk wat wondvocht vrij komt of dat er kleine bloedpuntjes ontstaan. Er ontstaan vanzelf na enkele dagen korstjes. Krab er vooral niet aan, ook niet als het gaat jeuken, want je huid moet de gelegenheid krijgen om zichzelf te herstellen.

Boek een gratis consult

Wil je graag weten wat de mogelijkheden zijn om van je hypertrofisch litteken af te komen? Boek een vrijblijvend eerste consult bij Huidzorg Laserklinieken. Het eerste consult is gratis en je krijgt ook een indicatie te horen over het aantal benodigde behandelingen. Onze huidtherapeut bespreekt je wensen en beoordeelt het keloïd litteken om een behandelplan op te stellen.

© Copyright 2024 - Huidzorg Laserklinieken