Kan een pigmentvlek kwaadaardig worden?

Er zijn allerlei verschillende soorten pigmentvlekken te onderscheiden, van sproetjes tot een zwangerschapsmasker en van ouderdomsvlekken tot café-au-lait vlekken. Een ander type pigmentvlek betreft de moedervlek, het is mogelijk dat deze zich tot een kwaadaardige moedervlek ontwikkelt. Bij de ontwikkeling van een moedervlek met een kwaadaardig karakter kan er sprake zijn van huidkanker, zoals bijvoorbeeld een melanoom. Er zijn verschillende varianten van kwaadaardige moedervlekken. De arts stelt hiervan de diagnose door middel van onderzoek. Wij screenen in de praktijk ook hierop, maar stellen geen diagnose. De meeste pigmentvlekken zijn echter goedaardig van karakter, maar die kan je als ontsierend ervaren. Heb je een pigmentvlek die je storend vindt dan kan je deze door een van onze huidtherapeuten laten verwijderen.

Kwaadaardige pigmentvlekken

Bij aanwezigheid van kwaadaardige pigmentvlek is er sprake van huidkanker. Huidkanker komt in verschillend vormen voor. Dit kan gaan om basaalcelcarcinomen, melanomen, plaveiselcelcarcinomen of in zeldzamere gevallen merkelcelcarcinoom, talgkliercarcinoom en atypisch fibroxanthoom. Huidkanker kan ontstaan op iedere leeftijd. Bij de leeftijd tussen de 30 en 60 jaar wordt het vaakst huidkanker geconstateerd.

Check je pigmentvlek

Heb je pigmentvlekken in de vorm van moedervlekken dan is het altijd raadzaam om deze in de gaten te houden. Merk je een verandering op dan is het aan te raden om je moedervlek te laten controleren door je huisarts. De volgende veranderingen zijn een aanwijzing dat je mogelijk met een kwaadaardige pigmentvlek te maken hebt:

 • Asymmetrie
 • Onregelmatige randen
 • Kleurverandering
 • Diameter neemt toe
 • Verandering van vorm, oppervlak of dikte
 • Jeuk of bloed

Oorzaak van ontstaan pigmentvlekken

Pigmentvlekken ontstaan door verschillende oorzaken en kunnen aangeboren zijn of in de loop der jaren tevoorschijn komen. Dit laatste gebeurt onder meer onder invloed van de zon, waarbij het lichaam bij een overvloed aan uv-licht melanine aanmaakt en zich ophoopt tot een pigmentvlek. Ouderdomsvlekken ontstaan met het verstrijken van de jaren en komen zoals de naam doet vermoeden vooral voor bij oudere mensen. Deze pigmentvlekken doen zich voor als bruine vlekken in het gezicht of op de rug van de hand. Daarnaast komen ze ook regelmatig voor op de romp.

Er zijn ook pigmentvlekken die bij zwangere vrouwen ontstaan, zoals in de vorm van een zwangerschapsmasker. Doorgaans nemen deze pigmentvlekken na een paar maanden na de bevalling weer af. Het is ook mogelijk dat er pigmentvlekken ontstaan door beschadiging van de huid. Een moedervlek wordt gevormd door een groep pigmentcellen in de huid. Moedervlekken kunnen aangeboren zijn, maar de meeste ontstaan in de loop der tijd en zijn bruin. Er zijn echter ook andere kleuren, zoals een blauwe pigmentvlek ofwel blue naevus die in de jonge jaren kan ontstaan. De oorzaken van pigmentvlekken zijn in ieder geval divers en te wijten aan de zon, hormonen, huidbeschadiging en leeftijd of ze zijn aangeboren.

 • Zon
 • Huidbeschadiging
 • Hormonen
 • Leeftijd
 • Aangeboren

Goedaardige pigmentvlekken verwijderen

Heb je pigmentvlekken met een goedaardig karakter, maar vind je deze ontsierend? Je kan voor pigmentvlekken verwijderen bij Huidzorg Laserklinieken terecht. Wij hebben verschillende behandelingen beschikbaar voor het verwijderen van pigmentvlekken. Zo maken wij onder meer gebruik van een laser, maar kan het ook zijn dat een peeling of een thuisbehandeling voor jou de beste methode is. De diepte van de pigmentvlekken speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de beste behandeling. Bij het gebruikmaken van een laser zorgt het apparaat ervoor dat het pigment in je huid uit elkaar wordt geschoten. De fragmenten die hierdoor ontstaan, voert je lichaam vervolgens af. Aansluitend op de behandeling brengt onze huidtherapeut een verkoelende crème aan en ontvang je advies over de verzorging van je huid.

Reductie zichtbaarheid van pigmentvlekken

Pigmentvlekken vallen vooral op door de kleur die afwijkt van je huidkleur. Dit is ook een reden waarom je een pigmentvlek mogelijk als ontsierend ervaart. Het doel van onze behandelingen is om de zichtbaarheid van pigmentvlekken te reduceren. Daarbij is het afhankelijk van de diepte en het soort pigment in hoeverre de reductie plaatsvindt. Er zijn pigmentvlekken die volledig te verwijderen zijn, maar het resultaat komt gemiddeld uit op een reductie van 60 tot 100%. Het verschil in verminderde zichtbaarheid is echter al duidelijk waarneembaar als er sprake is van een reductie van 60%.

Verwijzing bij kwaadaardige pigmentvlek

Bij twijfel over mogelijke kwaadaardigheid van een pigmentvlek voeren wij geen behandeling uit. In een dergelijke situatie verwijzen wij je door naar een dermatoloog of huisarts. Is er sprake van een goedaardige opliggende moedervlek? In dat geval is het mogelijk om deze moedervlek te laten verwijderen door een dermatoloog, waarmee wij een samenwerking hebben.

Boek gratis een eerste consult

Wil je een pigmentvlek laten verwijderen? Bij Huidzorg Laserklinieken boek je online direct gratis een eerste consult. Onze huidtherapeut gaat met je in gesprek en beoordeelt je pigmentvlek om aan de hand daarvan een behandeling voor te stellen. Het eerste consult is geheel vrijblijvend en je hebt de keuze uit verschillende vestigingen van Huidzorg Laserklinieken.

© Copyright 2024 - Huidzorg Laserklinieken