Wat is een blauwe pigmentvlek en is deze kwaadaardig?

Een blauwe pigmentvlek ofwel blue naevus is een moedervlek met een blauwzwarte of blauwgrijze tint die erg opvalt. Het betreft hier doorgaans een goedaardige moedervlek, maar op het eerste gezicht is er een gelijkenis mogelijk met een melanoom. Een blauwe pigmentvlek ontstaan vooral bij baby’s en jonge kinderen. Het komt echter eveneens voor dat deze blauw gekleurde pigmentvlekken zich op latere leeftijd ontwikkelen. Heb jij op volwassen leeftijd een blauwe moedervlek en vind je dat deze te veel opvalt? Het is bij Huidzorg Laserklinieken mogelijk om deze blauwe pigmentvlek te laten verwijderen.

Oorzaak van blauwe pigmentvlekken

Een blauwe pigmentvlek ontstaat door pigmentcellen die melanine produceren en zich plaatselijk ophopen in de diepliggende lederhuid. De oorsprong hiervan is echter niet geheel duidelijk. De blauwe moedervlekken ontstaan veelal na de geboorte of in de jonge kinderjaren. Een bekend voorbeeld hiervan is de zogenoemde archipelvlek die zich voordoet bij jonge baby’s met een blauwzwarte of grijsblauwe kleur. Dit zijn echter vlekken die in de loop der tijd verdwijnen. Een blue naevus die bij volwassenen ontstaat, verdwijnt niet vanzelf en kan op alle lichaamsdelen voorkomen, maar vooral op de rug van de hand of voet.

Goedaardig of kwaadaardig?

Doorgaans zijn blauwe pigmentvlekken onschuldig en goedaardig van aard. Er zijn echter zeldzame subtypes in de vorm van een blauwe moedervlek die zich mogelijk ontwikkelen tot een melanoom. Dit is een kwaadaardige pigmentvlek. Bij aanwezigheid van een blue naevus is de diagnose over het algemeen op het zicht vast te stellen. Indien er sprake is van twijfel over de goedaardigheid of er een vermoeden bestaat dat er een kwaadaardig karakter is, kan de moedervlek operatief worden verwijderd. In dat geval kan er verder microscopisch onderzoek plaatsvinden. Huidzorg Laserklinieken verwijdert uitsluitend goedaardige pigmentvlekken en verwijst door naar de dermatoloog indien er twijfel bestaat. Wij werken bovendien samen met dermatologen betreffende de verwijdering van zogenoemde opliggende moedervlekken. Hierbij maakt de dermatoloog gebruik van de zogenoemde shave excisie techniek

Goedaardige pigmentvlek verwijderen

Een blauwe pigmentvlek in de vorm van een blue naevus hoeft niet te worden verwijderd om medische redenen. Er is uiteraard wel een cosmetische reden mogelijk om de blauwe moedervlek te verwijderen, bijvoorbeeld als je deze ontsierend vindt. Het type behandeling is afhankelijk van de omvang, diepte en kleur van de pigmentvlek. Het is onder meer mogelijk om een laser te gebruiken die het pigment uit elkaar schiet.

Chemische peeling

Wil je een pigmentvlek laten verwijderen dan is een chemische peeling in te zetten met als doel de pigmentvlek te laten vervagen. Bijvoorbeeld bij ouderdomsvlekken die te licht van kleur zijn om te verwijderen met een pigmentlaser. Hierbij wordt een peeling toegepast met een hoog geconcentreerde TCA-peeling. Overigens zijn ouderdomsvlekken eveneens met microneedling te verwijderen al dan niet in combinatie met een peeling. Bij behandeling met een peeling zorgen de bestanddelen voor het exfoliëren van je huid met als gevolg dat er vermindering plaatsvindt van het oppervlakkig pigment. Een extra voordeel is dat je huid er hierdoor een frisse en gladde uitstraling krijgt. De peeling heeft bovendien het stimuleren van celdeling als effect, zodat er nieuwe huidcellen ontstaan. Na de behandeling is het mogelijk dat je huid gaat vervellen of schilferen. Of en de mate waarin dit gebeurt, is van de intensiviteit van de peeling afhankelijk. Bij een intensieve behandeling mag je er rekening mee houden dat je huid twee tot drie dagen na de peeling gaat vervellen, dit kan tot een week aanhouden.

Laserbehandeling

Bij het verwijderen van een pigmentvlek is er nog een andere effectieve behandelmethode, namelijk een laserbehandeling. Pigmentvlekken die ontstaan door zonschade of door de toenemende leeftijd komen veelal voor op zichtbare lichaamsdelen. Denk aan je gezicht, decolleté of aan de rug van je handen. Je kan deze zichtbaar aanwezige pigmentvlekken als storend ervaren en er wat aan willen laten doen. Onze huidtherapeuten voeren laserbehandelingen uit om pigmentvlekken te verwijderen. Er zijn pigmentvlekken die na een enkele behandeling al verdwenen zijn, maar soms zijn er meerdere behandelingen nodig. Het gemiddelde aantal ligt op één tot vier behandelingen.

Hoe wordt bepaald welke behandeling het beste is?

Onze huidtherapeuten zijn BIG-geregistreerd en beschikken over een uitgebreide expertise. Je komt altijd eerst voor een gratis consult langs bij onze huidtherapeut als je een pigmentvlek wilt laten verwijderen. Er zijn allerlei soorten pigmentvlekken te onderscheiden en ook de grootte, kleur en diepte varieert. Onze huidtherapeut gaat met je in gesprek om je wensen te bespreken en beoordeelt de pigmentvlek aan de hand van verschillende factoren. Hieruit komt een behandelplan voort met daarin het type behandeling. Je krijgt ook te horen wat het te verwachten aantal behandelingen is en met welke kosten je rekening kan houden. Het eerste consult is altijd gratis en vrijblijvend. Boek daarom een consult als je graag de eerste stap wilt zetten om je pigmentvlek te laten verwijderen.

© Copyright 2024 - Huidzorg Laserklinieken