De transitie – Deel 5 van 10

Wanneer je als man of vrouw een geslachtsverandering ondergaat komt er veel op je af. Van het ontdekkingsproces tot aan de daadwerkelijke operatie. Daar tussenin vormt Lasercentrum Biltstraat een kleine, maar belangrijke schakel. Wij behandelen overbeharing bij geslachtsverandering met laser.

Onze 4 klinieken zijn allemaal aangemerkt als contractueel partner van het VUmc. Inmiddels hebben wij meer dan 125 personen in dit proces begeleid.

Vind je het lastig om goede informatie over dit onderwerp te vinden? Met onze 10-delige blogserie proberen we zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. In dit artikel lees je alles over ’Geslachtsverandering: de transitie’

Geslachtsverandering: de transitie

Voordat we dieper ingaan op de medische (operatieve) behandeling is het goed om te beseffen wat er nog meer komt kijken bij geslachtsverandering. Het hele proces noemen we de transitie en bestaat uit enkele fases.

Geslachtsverandering in 4 fases

Het veranderen van geslacht brengt meerdere uitdagingen met zich mee. Er zijn 4 fases binnen je transitie:

  1. Sociale transitie
  2. Psychische transitie
  3. Medische transitie
  4. Juridische transitie

De 4 transitie fases voor kinderen

Sociale transitie
De sociale transitie van jongeren en kinderen betekent dat je gaat leven zoals het gewenste geslacht. Dus het in sociale kringen dragen van kleding en haardracht zoals overeenkomt met je genderidentiteit.

Voor jou als ouder is dit een moeilijke fase omdat het veel vragen met zich mee brengt.

  • Moet ik de sociale transitie stimuleren of juist niet?
  • Hoe informeer je school, familie en vrienden?
  • Hoe ga je om met andere kinderen binnen het gezien?

Zoek je naar antwoorden op deze vragen? Hier lees je meer informatie.

Psychische transitie 
Een positieve psychische gesteldheid van een kind is zeer belangrijk. Onderzoek heeft uitgewezen dat de gesteldheid van kinderen verbetert als ze kunnen zijn wie ze graag willen zijn.

Medische transitie 
Geslachtsaanpassende operaties worden pas vanaf het 18e levensjaar uitgevoerd. Bekijk hier alle informatie over de medische behandeling voor kinderen.

Juridische transitie 
Na je medische transitie staat in je paspoort en andere documenten nog steeds het geslacht zoals bepaald bij je geboorte. Lees hier alle juridische informatie die antwoord geeft op vragen als naamswijzigingen, geslachtswijzigingen en het aanpassen van officiële documenten.

De 4 transitie fases voor volwassenen

Sociale transitie 
Als je als volwassene niet eerder in het openbaar geleefd hebt in de rol van het gewenste geslacht, dan ga je hier nu mee van start. Niet alleen jij, maar ook je omgeving kan dan starten met het wennen aan en leren kennen van je nieuwe ik.

Psychische transitie 
Bij een geslachtsverandering komt ontzettend veel op je af. Je psychische gesteldheid is daarom van groot belang. Voordat de medische transitie in gang gezet kan worden moet je er psychisch 100% klaar voor te zijn.

Medische transitie 
In het artikel ‘de medische behandeling voor volwassenen’ lees je meer informatie over deze fase.

Juridische transitie 
Na je medische transitie staat in je paspoort en andere documenten nog steeds het geslacht zoals bepaald bij je geboorte. Lees hier alle juridische informatie die antwoord geeft op vragen als naamswijzigingen, geslachtswijzigingen en het aanpassen van officiële documenten.

Meer lezen? Bekijk de andere artikelen uit deze serie, of ga direct naar deel 6: De medische behandeling voor kinderen.

Over ons

Bij Lasercentrum Biltstraat ontvangen wij regelmatig transmannen en transvrouwen die een geslachtsverandering ondergaan. Wij vormen een kleine, maar specialistische schakel in dit uitvoerige proces. Wij behandelen overbeharing bij geslachtsverandering met laser. Meer weten? Neem contact op.

© Copyright 2024 - Huidzorg Laserklinieken