De medische behandeling voor volwassenen – Deel 7 van 10

Wanneer je als man of vrouw een geslachtsverandering ondergaat komt er veel op je af. Van het ontdekkingsproces tot aan de daadwerkelijke operatie. Daar tussenin vormt Lasercentrum Biltstraat een kleine, maar belangrijke schakel. Wij behandelen overbeharing bij geslachtsverandering met laser.

Onze 4 klinieken zijn allemaal aangemerkt als contractueel partner van het VUmc. Inmiddels hebben wij meer dan 125 personen in dit proces begeleid.

Vind je het lastig om goede informatie over dit onderwerp te vinden? Met onze 10-delige blogserie proberen we zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. In dit artikel lees je alles over ’De medische behandeling voor volwassenen’

De medische behandeling voor volwassenen

In het vorige artikel is de medische behandeling voor kinderen uitgelicht. De stappen van het medische proces voor jou als volwassene zijn vrijwel identiek. Na aanmelding volgt een diagnostische fase, de hormonale fase en de operatieve fase.

Het intakegesprek

Bij behandelaars zoals het VUmc Amsterdam en UMCG Groningen ontvang je na aanmelding een uitnodiging voor het intakegesprek. Na dit gesprek begint een periode van wachten tot de start van de diagnostische fase. De actuele wachttijden lees je hier.

Gesprekken met jou en je naasten

Er staan meerdere afspraken met een psycholoog op het programma. Soms voer je die gesprekken alleen. Op andere momenten worden je naasten uitgenodigd om bij een sessie aanwezig te zijn. In deze fase vul je ook vragenlijsten in.

De behandelaar brengt je situatie zo goed mogelijk in beeld en bepaalt of er daadwerkelijk sprake is van genderdysforie. Is het antwoord bevestigend? Dan wordt jouw ‘case’ aangedragen binnen het genderteam.

Start met cross-sekse hormonen

In de hormonale fase krijg je zogenaamde cross-sekse hormonen voorgeschreven. De behandeling duurt minimaal 12 maanden. Door middel van deze hormonen ontwikkelt je lichaam zich meer en meer richting het wensgeslacht. Denk hierbij aan de toe- of afname van beharing, borstgroei, etc.

Leven in de rol van je wensgeslacht

Tijdens de hormonale fase start voor sommigen ook de sociale transitie. Je gaat leven in je nieuwe rol als man of vrouw. Je naasten en jij kunnen gaan wennen aan ‘je nieuwe ik’.

Geslachtsaanpassende behandeling; de operatieve fase

Voordat operaties uitgevoerd worden moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo zijn er gezondheidseisen en mag je niet roken. Daarnaast heb je een gezond gewicht. Verder moet de diagnose genderdysforie zijn gesteld en heb je minimaal 12 maanden in de rol van je wensgeslacht geleefd.

Welke operaties zijn mogelijk?

Voor transmannen en transvrouwen zijn verschillende operaties mogelijk.

Transmannen:

  • Het verwijderen van borsten
  • Het verwijderen van de baarmoeder
  • Het verwijderen van de vagina
  • Het aanbrengen van de penis

Hier lees je meer informatie over de operaties voor transmannen.

Transvrouwen:

  • De zogenaamde ‘vaginaplastiek’
  • Het vergroten van je borsten
  • Aangezichtscorrectie
  • Het verhogen van de je stem
  • Het corrigeren van de adamsappel

Hier lees je meer informatie over de operaties voor transvrouwen.

Meer lezen? Bekijk de andere artikelen uit deze serie, of ga direct naar deel 8: Ontharen met laser, een belangrijke stap bij geslachtsverandering.

Over ons

Bij Lasercentrum Biltstraat ontvangen wij regelmatig transmannen en transvrouwen die een geslachtsverandering ondergaan. Wij vormen een kleine, maar specialistische schakel in dit uitvoerige proces. Wij behandelen overbeharing bij geslachtsverandering met laser. Meer weten? Neem contact op.

© Copyright 2024 - Huidzorg Laserklinieken