Wat is een Huidtherapeut?

Een huidtherapeut is een paramedische specialist die de gezonde en zieke beschadigde huid behandelt. Als huidtherapeut volg je een 4-jarige HBO-opleiding en sta je daarna ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici.

Huidtherapie is een beschermde titel die is vastgesteld in de Wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg (BIG, artikel 34). Iedere 5 jaar moet een huidtherapeut zich herschrijven door scholingen te volgen. Het doel hiervan is het verbeteren van de zorg.

Wat doet een huidtherapeut?

Een huidtherapeut behandelt het grootste orgaan, namelijk de gehele huid. Als huidtherapeut behandelen wij verschillende huidproblemen, zoals: verdikte of atrofische (ingezonken) littekens, acne, rosacea, pigmentvlekken verwijderen, couperose (verwijde vaten), tatoeages verwijderen, oedeem, overbeharing, wijnvlekken, huidveroudering en verschillende soorten vaatproblemen.

Deze huidproblemen kunnen op veel verschillende behandelmogelijkheden behandeld worden. Enkele voorbeelden zijn lasertherapie, medische peelings, microneedling en productadvies voor thuis. Belangrijk is dat er een op maat gemaakt behandelplan wordt gemaakt, omdat iedere huid anders is.

Wat is het verschil tussen een schoonheidsspecialist en huidtherapeut?

  • Een schoonheidsspecialist is een 3-jarige MBO-studie gevolgd, een huidtherapeut een 4-jarige HBO-studie.
  • Een schoonheidsspecialist geeft ontspannende verzorgende behandelingen, een huidtherapeut verbeterd huidproblemen.
  • Een huidtherapeut is een beschermde titel, die van een schoonheidsspecialist niet.
  • Een huidtherapeut is bevoegd in laserbehandelingen, een schoonheidsspecialist niet.

Wat is er verschil tussen een Dermatoloog en Huidtherapeut?

  • Een huidtherapeut is een 4-jarige HBO studie, die van een dermatoloog is een universitaire studie geneeskunde en vervolgens gespecialiseerd in dermatologie van een duur van 11 jaar.
  • Een dermatoloog schrijft medicatie voor, een huidtherapeut niet.
  • Een dermatoloog richt zich op eczeem, psoriasis, wratten, soa’s, jeuk, allergieën en het diagnosticeren van huidtumoren. En een huidtherapeut behandeld couperose, rosacea, pigment, overbeharing, acne, wijnvlekken, oedeem, littekens, tatoeages en huidveroudering.

Hoe kom ik bij de huidtherapeut terecht?

De huidtherapeut is sinds 2012 vrij toegankelijk, dit wil zeggen dat u geen verwijzing nodig heeft van de huisarts of dermatoloog. Hierdoor kunt u makkelijker bij een huidtherapeut terecht om zo uw huidprobleem te verbeteren.

© Copyright 2024 - Huidzorg Laserklinieken