Wat is genderdysforie? – Deel 1 van 10

Wanneer je als man of vrouw een geslachtsverandering ondergaat komt er veel op je af. Van het ontdekkingsproces tot aan de daadwerkelijke operatie. Daar tussenin vormt Lasercentrum Biltstraat een kleine, maar belangrijke schakel. Wij behandelen overbeharing bij geslachtsverandering met laser.

Onze 4 klinieken zijn allemaal aangemerkt als contractueel partner van het VUmc. Inmiddels hebben wij meer dan 125 personen in dit proces begeleid.

Vind je het ook lastig om goede informatie over dit onderwerp te vinden? Met onze 10-delige blogserie proberen we zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. In dit artikel lees je alles over: ‘Genderdysforie’

Wat is genderdysforie precies?

Transgender mensen voelen zich niet thuis in hun eigen lichaam. Je bent geboren in een jongens- of meisjeslichaam, maar je voelt je anders. Voor de een is dit gedeeltelijk, je draagt bijvoorbeeld graag kleding van het andere geslacht. Voor de ander is het volledig, je ondergaat daarom een geslachtsaanpassende operatie. Het niet thuis voelen in je eigen lichaam, dat noemen we genderdysforie.

Wel of geen geslachtsverandering?

Genderdysforie betekent dus niet dat er altijd een geslachtsaanpassende operatie ondergaan wordt. Hoe zit dat nu?

Genderdysforie zonder geslachtsverandering

Als man geboren worden en je een vrouw voelen (of andersom). Het betekent niet dat je hoe dan ook van geslacht gaat veranderen. Misschien herken je jezelf in onderstaande voorbeelden?

  • Crossdressers
  • Gelegenheidsvrouwen
  • Travestieten
  • Drag queens

Genderdysforie met geslachtsverandering

Voor anderen zorgt kleding dragen van het andere geslacht niet tot voldoening. De wens om tot het andere geslacht te horen is groter. Je wilt visueel én lichamelijk man of vrouw worden.

  • Transmannen
  • Transvrouwen

Wat is transseksualiteit dan?

Ben of ga je in transitie? Dan spreken we over transseksualiteit. Je ben een transman als je een vrouw-naar-man geslachtsverandering ondergaat. Wissel je geslacht van man-naar-vrouw? Dan noemen we je een transvrouw.

Kort samengevat:

  • Transgenderisme en genderdysforie zijn verzamelbegrippen voor het niet thuis voelen in het lichaam
  • Genderdysforie betekent niet dat er altijd een geslacht veranderende operatie ondergaan wordt
  • Ben of ga je in transitie? Dan spreken we over transseksualiteit

Meer lezen? Bekijk de andere artikelen uit deze serie, of ga direct naar deel 2: Genderdysforie test.

Over ons

Bij Lasercentrum Biltstraat ontvangen wij regelmatig transmannen en transvrouwen die een geslachtsverandering ondergaan. Wij vormen een kleine, maar specialistische schakel in dit uitvoerige proces. Wij behandelen overbeharing bij geslachtsverandering met laser. Meer weten? Neem contact op.

© Copyright 2024 - Huidzorg Laserklinieken