Hoe behandelen we een keloïd litteken?

Een keloïd litteken kenmerkt zich door een te veel aan littekenweefsel en gaat over de grens van het oorspronkelijke litteken heen. Het is een litteken dat je door de zichtbaarheid en vaak rood tot donkerpaarse kleur mogelijk als cosmetisch storend ervaart. De woekerende groei van een keloïd litteken is een halt toe te roepen en te verminderen door het littekenweefsel te behandelen. Het geeft geen zin om te wachten op spontaan herstel en het is zelfs mogelijk dat het littekenweefsel steeds verder groeit. Wil je er wat aan doen dan kan je bij Huidzorg Laserklinieken voor een behandeling terecht. Je bent in vertrouwde handen bij onze huidtherapeuten die ervoor zorgen dat de zichtbaarheid van je keloïd litteken zoveel mogelijk vermindert.

Hoe ziet een keloïd litteken eruit?

Een keloïd litteken heeft wel wat weg van een litteken gezwel, waarbij de randen van de oorspronkelijke wond door littekenweefsel worden overwoekerd. Je herkent een keloïd litteken dan ook vaak al snel aan de vorm, maar ook aan de kleur. Het gladde en verdikte oppervlak is doorgaans rood of zelfs donkerpaars van kleur. Een keloïd litteken ontstaat meestal niet spontaan, hoewel het voorkomt dat mensen op het borstbeen ineens een litteken zien verschijnen. Het komt vaker voor dat de huid beschadigd is, zoals door een operatie of als gevolg van brandwonden. Ook acné is een mogelijke boosdoener net als beschadiging van de huid door een tatoeage of piercing. De echte oorzaak is nog altijd niet duidelijk, maar wel is bekend dat als je een donkere huid hebt, je meer kans loopt dat het littekenweefsel gaat woekeren.

Keloïd litteken behandelen met microneedling

Misschien heb je wel eens littekencrème gebruikt om je keloïd litteken proberen te verminderen, maar waarschijnlijk heeft dat niet het gewenste resultaat opgeleverd. Het is dan ook een litteken dat in aanmerking komt voor een professionele behandeling met microneedling. Keloïd littekens zijn vaak wel de moeilijkste litteken om te verminderen. Wij maken dan ook gebruik van microneedling voor littekens verwijderen.

Zo behandelen wij llittekens met een laser

Hoe verwijderen we littekens? Daar gebruiken wij een gefractioneerde CO2 laser voor die kleine gaatjes maakt in je litteken. De energie verspreidt zich vervolgens via de kleine gaatjes naar onder je opperhuid. Dit met als doel om de aanmaak van elastine en collageen te bevorderen. Bij een keloïd litteken is het namelijk belangrijk dat er invloed op de structuur wordt uitgeoefend. Dit is met een laserbehandeling mogelijk, zodat je keloïd litteken niet alleen meer vlak, maar ook meer soepel wordt. Er ontstaan door de werking van de laser nieuwe cellen die voor vervlakking en vervaging van het keloïd litteken zorgen.

Voor de behandeling van start gaat

Je komt altijd eerst op een gratis consult bij een van onze huidtherapeuten in een vestiging naar keuze. Dit is uiteraard belangrijk, want onze huidtherapeut bespreekt de situatie met jou en beoordeelt je litteken. Daarna volgt er een behandelplan die op jouw persoonlijke situatie is afgestemd. Het eerst consult is gratis en vrijblijvend, zodat je nergens aan vastzit. Je hoeft dan ook pas aan het einde van het gesprek of daarna te laten weten of je de laserbehandeling wilt starten. Heb je vertrouwen in ons en wil je van start gaan met de laserbehandeling dan maken wij een afspraak. Bovendien krijg je dan van onze huidtherapeut te horen wat belangrijk is in het kader van voorzorg voor de behandeling.

Vermijd de zon voor laserbehandeling en microneedling keloïd litteken

Je wilt bij het verwijderen van je keloïd litteken natuurlijk uitkijken naar het beste resultaat. Het is dan wel belangrijk dat je rekening houdt met een aantal voorzorgsmaatregelen, zoals dat je huid niet zongebruind is. Om te voorkomen dat je huid te zongebruind is om de behandeling te starten, luidt het advies om minimaal vier tot zes weken niet meer in de zon te gaan zitten.

Gemiddeld vier tot zes behandelingen nodig

Er zijn voor het verwijderen of verminderen van je keloïd litteken zijn gemiddeld vier tot zes behandelingen nodig. Je krijgt vooraf overigens al een indicatie van het aantal behandelingen te horen van onze huidtherapeut tijdens je eerste consult. Zo weet je waar je aan toe bent en waar je rekening mee kan houden.

Zo voelt de microneedling

Je bent vast nieuwsgierig naar hoe een microneedling behandeling voor het verminderen van keloïd littekens voelt. De behandeling is gevoelig maar niet lang durend. Na afloop is de huis rood, gezwollen en wat puntbloedingen aanwezig. De plekken voelen branderig aan, maar dit gevoel is na twee tot drie uur verdwenen. Houd er wel rekening mee dat de behandelde plekken de eerste week tot weken gevoeliger zijn en dat er korstjes ontstaan. Krab er niet aan, want dit staat het herstel in de weg.

Wil je een gratis eerste consult boeken voor het verminderen van je keloïd litteken? Selecteer de vestiging van je keuze, kies een dag en een tijd en dan zien wij je snel.

© Copyright 2024 - Huidzorg Laserklinieken