Zwangerschapsmasker oftewel Melasma

Melasma, ook wel bekend als het zwangerschapsmasker, is een vervelende pigmentaandoening. Dit uit zich voornamelijk in hyperpigmentatie. De donkerbruine vlekken zijn meestal grillig van vorm en komen voornamelijk voor op het voorhoofd, wangen, slapen, rondom de ogen en op de bovenlip.

Hoe ontstaat Melasma?

Het ontstaan van melasma heeft vaak te maken met hormonen of medicatie gebruik. Dit is dan ook de reden dat melasma vaker ontstaat tijdens de zwangerschap en veelal aanwezig is bij vrouwen.

Melasma behandelen

Melasma is lastig om te behandelen, maar lees hieronder verder wat Huidzorg Laserklinieken ermee kan doen. Je mag ook altijd in vrijblijvend consult inplannen via info@huidzorglaserklinieken.nl of 030 214 59 09 zodat de huidtherapeut met je kan kijken wat de mogelijkheden zijn.

Hét pigment

Wanneer iemand geen last heeft van melasma wordt het pigment op normale wijze aangemaakt door het ontwikkelingsproces van pigment in het lichaam onder invloed van UV straling. Bij melasma is sprake van een overgevoelig pigmentsysteem. Hierdoor maken de pigmentcellen teveel pigment aan waardoor de huid op bepaalde plekken te donker wordt. Voorkeursplekken zijn het voorhoofd, slapen, wangen, rondom de ogen en op de bovenlip. Bij de ene persoon is het donkerder en op alle specifieke plekken aanwezig en bij een ander weer in mindere mate. Het bruinige pigment zit meer oppervlakkig en het pigment dat meer grijs/blauwig is zit dieper in de huid.

Het pigment is makkelijk te behandelen als het oppervlakkig zit in plaats van diep. Maar ook dit diepe pigment kunnen we verbeteren. Bij iedere cliënt kan Huidzorg Laserklinieken het pigment van het melasma verminderen en onder controle krijgen.

Zomerperiode

In de zomerperiode zien we vaak toch wel weer een opvlamming van het pigment. Het pigment wordt door de UV straling gestimuleerd, waardoor het weer meer en donkerder gaat worden. In de zomerperiode kun je dit zoveel mogelijk proberen te onderdrukken door goede producten te gebruiken, veelvuldig zonnebrandcrème spf 50 met chemisch filter en het dragen van een hoed of pet.

Huidzorg Laserklinieken kan melasma aanpakken met volledige thuisbehandeling van ZO Medical of een gecombineerde behandeling met producten en de Mela Peel van Dermaceutic. Per huidtype, mate van pigment en voorkeur van de cliënt stellen wij een behandelplan op, zodat je het meeste baat hebt bij de behandeling.

Thuisbehandeling door middel van ZO Medical

Heb je liever geen behandeling in onze kliniek en wil je liever thuis aan de slag? Dan kan dit! Onder controle van de huidtherapeut ga je zelf de thuisbehandeling doen door middel van de producten van ZO Medical. Dit zijn medische producten met een speciale aflevertechniek. Bij deze speciale aflevertechniek worden de werkstoffen om het pigment te verwijderen en het ontstaan van het pigment te onderdrukken beschermt zodat ze goed in de onderste huidlagen terecht komen. Hierdoor kan het product diep inwerken en gaat al zijn kracht niet verloren bovenin de huid.

Daarnaast is het wel belangrijk dat de huid in een goede conditie is en de huidbarrière intact is. Met de producten van ZO Medical wordt hier ook opgewerkt. Er wordt altijd gekeken naar de ernst van het pigment en het huidtype. Aan de hand daarvan wordt het juiste protocol van ZO Medical ingezet en ga je dit als thuisbehandeling doorzetten om de melasma te verminderen en onder controle te krijgen.

De eerste weken ga je huidreacties zoals jeuk, roodheid, schilfering en een branderig gevoel krijgen bij het gebruik van de producten en ga je niet veel verschil zien. Des te langer je de producten gebruikt, des te meer verschil ga je zien.

Melasma verdwijnt niet

Omdat melasma niet verdwijnt adviseert Huidzorg Laserklinieken om de producten te blijven gebruiken ook al heb je het idee dat het weg is. Melasma is een huidaandoening die nooit weg zal gaan en per seizoen er verschillend uit zal zien. Wil je weten wat Huidzorg Laserklinieken kan betekenen voor je huid, neem dan snel contact op via info@huidzorglaserklinieken.nl of 030 214 59 09!

Dermaceutic

Melasma kunnen we behandelen in onze kliniek. Dit doen we door middel van Dermaceutic. Bij Dermaceutic is een speciale Mela Peel ontwikkeld die werkt op pigmentproblemen zoals post inflammatoire hyperpigmentatie en melasma.

De peeling gebruiken wij in combinatie met producten. De producten geven de juiste voorbereiding voor de peeling en helpen het resultaat te behouden. Daarnaast onderdrukken de producten in de zomer het pigment zodat het zo min mogelijk verergerd. Dit omdat wij in de zomer geen Dermaceutic Mela Peel behandeling doen vanwege de blootstelling aan de zon.

De werking

De producten zorgen ervoor dat de bovenste huidlaag dunner en toegankelijker wordt. De producten werken ook als antioxidant. Een antioxidant helpt om de huid te beschermen tegen schadelijk invloeden van buitenaf en UV straling. Wanneer de huid goed toegankelijk is, kunnen de werkzame stoffen in de producten en peeling veel dieper doordringen. De werkstoffen in de peeling zorgen ervoor dat het overtollige pigment verwijderd wordt uit de huid en het ontstaan van het nieuwe pigment wordt onderdrukt.

Doordat we de peeling gaan opbouwen naar steeds intensiever kunnen we heel goed met de peeling bij het diepere pigment komen. Dit is het hardnekkigste om te behandelen. Huidzorg Laserklinieken kan ervoor zorgen dat het pigment verminderd en stabiliseert, maar de melasma zal nooit verdwijnen. Om het behaalde resultaat te behouden, is het belangrijk dat je de producten blijft gebruiken en in het najaar eventueel een onderhoudspeeling doet. Dit om het pigment te verwijderen dat in de zomerperiode is ontstaan onder invloed van UV straling.

Medicatie

Soms kunnen we niet alleen met producten of behandelingen de melasma voldoende onder controle krijgen en is inzet van medicatie noodzakelijk. Huidzorg Laserklinieken kijkt samen met je wat nodig is voor de huid. Medicatie kan ingezet worden in de vorm van Hydrochinon of Hydrochinon in een combinatie met Tretinoïne. Wil je meer informatie? Plan dan een vrijblijvend consult in via info@huidzorglaserklinieken.nl of 030 214 59 09!

Dit blog is geschreven door Carmen Schell, huidtherapeut Huidzorg Laserklinieken.

© Copyright 2024 - Huidzorg Laserklinieken